23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Zvorniku predstavljena knjiga „Dušanov zakonik“

ZVORNIK – U Zvorniku je sinoć predstavljna knjiga „Dušanov zakonik“, koju su priredili članovi Pravoslavnog udruženja „Sveti Sava“ iz Novog Sada Stanko Rodić i Mišo Nikolovski.

Rodić je rekao da su se u pripreanju ove knjige vodili idejom da se uradi „Dušanov zakonik“, koji je bio prezentacija u vrijeme kada je napisan, a poslije prepisan u 26 prepisa.

„Petpostavljamo da je prepis u to vrijeme bio dugotrajan i mukotrpan i nosile su ga sudije u kutijama od mjesta do mjesta da sude po ovom zakoniku“, rekao je Rodić i dodao da postoje dva fototipska izdanja „Dušanovog zakonika“, od kojih je jedan atonski a drugi hilandarski, koji se čuva u manastiru Hilandaru.

Podsjećajući da je „Dušanov zakonik“ rađen na staroslovenskom jeziku, Rodić je naglasio da je preveden na pet svjetskih jezika – ruskom, grčkom, njemačkom, francuskom i engleskom, iz razloga da se državnici, kojima se poklanja ova knjiga, lakše upoznaju sa ovim djelom.

Rodić je rekao da je „Dušanov zakonik“ izašao u izdanju manastira Hilandar, te da se sredstva od prodaje ove knjige direktno uplaćuju za obnovu manastira Hilandar.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Zvornika Rade Perić rekao je da „Prosvjeta“ organizuje manifestacije posvećene našoj kulturnoj baštini.

„Ovog puta sa prijateljima iz Novog Sada imamo priliku da vidimo Zakonik cara Dušana – fototipsko izdanje koje je jako dobro osmišljeno“, rekao je Perić i istakao da je „Dušanov zakonik“ jedno od najvrednijih djela naše srednjovjekovne kulture koje treba da pokaže Evropi i svijetu da su naši preci bili dalekovidi i da smo mi kao narod poštovali i ljude i zakone, što će biti i ubuduće.

Predstavljanje „Dušanovog zakonika“ potkrepljivano je stihovima Desanke Maksimović o caru Dušanu, koje su čitali učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

„Dušanov zakonik“, uz „Zakonopravilo“ Svetog Save, najvažniji je zakon srednjovjekovne Srbije. Donijet je na saboru vlastele i crkvenih velikodostojnika, održanom 21. maja 1340. godine u Skoplju, i dopunjen je na saboru održanom 31. avgusta u Seru. Zakon je usvojen sa ciljem da se srpska država uredi propisima koji bi važili za cijelo srpstvo i podjednako za sve podanike.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se