12 C
Zvornik
25. април 2024.

Predstavljen roman „Dosta je bilo – istina Gornje Spreče“

ZVORNIK – U Zvorniku je predstavljen roman „Dosta je bilo – istina Gornje Spreče“ u kojem autor Rajko Bošković iz Capardi u opštini Osmaci govori o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu.

Autor knjige rekao je na sinoćnjoj promociji da mu, radeći na romanu, nije bio cilj da za sve zlo koje se dešavalo u Gornjoj Spreči u vrijeme Drugog svjetskog rata optuži bilo koga, nego da, prije svega, govori o surovoj istini na vjetrometini Balkana.

On je naglasio da je u svim prethodnim događajima koji su „u crno zavijali“ čas jedan, čas drugi, čas treći narod u BiH dominantnu ulogu imao strani uticaj i izdaja.

Ističući da je sukoba bilo i između pripadnika istog naroda, što je u romanu dominantno, Bošković je rekao da se Srbi, iako su stradali od ustaša i Nijemaca, nisu dozvali pameti, nego su se međusobno podijelili na četnike i partizane i jedni druge istrebljivali.

Bošković je rekao da je radnja ove knjige smještena u vrijeme i prostor koji su stvarni, te da su svi događaji opisani u knjizi uglavnom istiniti.

Recenzent Cvijan Đapanović iz Zvornika kaže da roman podsjeća na dane koji su obilježili jedno ružno i tužno vrijeme kada je brat pucao na brata, koje ne treba zaboraviti kako se nikada i nigdje ne bi više ponovilo.

Ističući da je djelo napisano tako da bi se moglo nazvati istorijsko-psihološki roman, Đapanović je rekao da je pisac tako opisao raskol između četnika i partizana da samo taj dio knjige može poslužiti kao scenario za film, a roman u cjelini svakako.

Roman je objavilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se