4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Pratite vojnu paradu u Beogradu (video uživo)

BEOGRAD – Uz zvuke „Marša na Drinu“, počasne artiljerijske paljbe i himne Srbije i Rusije predsjednici Putin i Nikolić izašli su na binu ispred Palate „Srbija“, čime je počela vojna parada u Beogradu.

17:40 – Kraj vojne parade

17:22  – Dugoočekivani STRIŽI

17:20  – Vojna vozila prolaze ispred Palate „Srbija“ dok s razglasa može da se čuje partizanska koračnica „Po šumama i gorama“.

Pjesma „Po šumama i gorama“ bila je veoma popularna među jugoslovenskim partizanima tokom Narodnooslobodilačkog rata, ali melodija zapravo potiče iz SSSR-a, kada su je pjevali pripadnici Crvene armije u Sibiru iz razdoblja Ruskog građanskog rata.

17. 11 – Počela su i nadlijetanja aviona „supergaleb“, dok ispod njih prolazi kolona kamiona i artiljerijskog oružja i raketnih sistema iz herojske 250. raketne brigade.

17. 05 – Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave.

„Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protov nacista na svim frontovima. Naši očevi i djedovi su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovdje na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sjećanja“, rekao je Putin.

Sovjetskom savezu, dodao je, pripada ključna uloga u pobjedi nad fašizmom.

„Ali mi nikada nećemo dijeliti pobjedu na našu i tuđu, niti ćemo zaboraviti naše saveznike u antihitlerovskoj koaliciji“, poručio je on i pozvao da se spriječe pokušaji revizije istorije.

„Beogradska operacija postala je važna etapa na putu ka velikoj pobjedi. Naši narodi su zajednički vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. ŠSR i Jugoslavija su pružile svenarodni otpor agresoru“, zaključio je Putin.

Partizani, kako je dodao, svojim operacijama nisu dali da se prebace divizije na druge frontove.

„Moramo se suprostaviti pokušaju heroizacije nacista i njihovih pomagača“, naglasio je Putin i istakao da je zajednička obaveza da se sjećamo pouka Drugog svjetskog rata i da treba ujediniti napore u cilju stvaranja atmosfere povjerenja i uzajamnog razumijevanja na evropskom kontinentu.

Ruski predsjednik je najavio da će u maju naredne godine biti održana zajednička proslava 70-te godišnjice zajedničke pobjede, za koju je plaćena visoka cijena.

On je čestitao Beogradu i Srbiji srećan praznik i završio govor riječima „Živela bratska Srbija“.

17:01  – Počeo je i defile riječne flote Vojske Srbije.

16:59  – Zanimljiv prizor bio je skok padobranaca preko duge.

16.55 – Prvoj paradi koja se poslije 29 godina održava kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije prisustvuje državni i vojnih vrh Srbije, predstavnici delegacije ruskog predsjednika i mnogobrojni građani.

Vojna parada u Beogradu - Korak pobjednika (5)Paradi prisustvuju premijer Aleksanar Vučić, ministri u Vladi Srbije, bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, premijer nekadašnje SRJ Momir Bulatović, predsjednik Republike Srtpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, brojne javne ličnosti…

Na vojnoj paradi „Korak pobednika“ koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Posjetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svjetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svjetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila – tenkova, vozila specijalne namjene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa…

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letilica Vojske Srbije – helikopteri tipa „Gazela“, „M-8“ i „M-17“, lovačko bombarderska avijacija –  avioni „Mig 21“ i „Mig -29“, kao i avioni „Orao“ „Galeb“ i transportni avion „An 26“.

U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene „Kozara“, patrolni čamci i rečni brod posebne namene „36 Šabac“.

Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa „Oganj“, top haubica „Nora“, tenkovi M-84, raketni sistemi „neva“ i „Kub“, protivavionski topovi „bofors“.

Pješadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra „Ušće“, vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

16:48  – Sve vrijeme trajanja parade, kiša ne prestaje. Uprkos tome, hiljade građana strpljivo posmatra kolonu.

16:36  – Parada je počela veličanstvenim skokovima padobranaca.

16.35 – Počeo svečani defile jedinica Vojske Srbije.

16:29  – Predsjednik rusije Vladimir Putin na početku svog govora rekao je da su „naši očevi i djedovi ratovali za pravu stvar i postizali vrhunsku odvažnost.“ Dodao je da njihova hrabrost nije imala granice.

„Sada, ovde, na paradi, na ujedinjuje zajedniča uboka sećanja. To su ponos i srdačna zahval našim veteranima i tećnja da budemo dostojni njihove slave. U amju nardne godine zajedno ćemo proslaviti 70 godišnjiceu pobede.

Vojna parada u Beogradu - Korak pobjednika (4)Platili smo visoku cenu i moramo se suprotstaviti sšpokušjima herizacije nacista i pomagača. Od srca čestitam građanima Beograda srećan praznik. Živela bratska Srbija!“, rekao je Putin.

16.15 – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvijek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamjernom čovjeku svijeta.

„Srbiju i Rusiju vezuje poreklo, jezik, običaji, vera, istorija, kultura, uzvišeno slobodarstvo i herojski ponos, zajedničke humke i bezimeni grobovi, ostavljena siročad i žene, prekinuti mladi životi, izgubljene generacije koje pamte naše zajedničko vojevanje“, rekao je Nikolić.

Koliko bi nas samo bilo da nije bilo ratova koje mi nismo započinjali, zapitao je predsjednik Srbije.

Vojna parada u Beogradu - Korak pobjednika (3)Obraćajući se visokim zvanicama Ruske Federacije i predstavnicima diplomatskog kora, mnogobrojnim gostima i građanima na Paradi zajedničkih vojnih snaga Srbije i Rusije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, Nikolić je rekao da je Srbija iza sebe zauvijek ostavila ratove.

„Danas Srbija svoj ekonomski razvoj bazira na slobodnom pristupu ruskom tržištu i investicijama iz Rusije, a svoju energetsku stabilnost na ruskim energentima, posebno na Južnom toku, po kome će nas jednog dana naslednici pamtiti kao što mi pamtimo zajedničke bitke“, rekao je srpski predsjednik.

Podsećajući na istoriju, Nikolić je rekao da su Srbi, nakon što su izazvali silne i moćne, naselili jedan od najlepših dijelova svijeta – raskrsnicu civilizacija, religija i kultura, vojnih i ekonomskih puteva.

„Od tada, Srbija je na karti svakog osvajača država koju valja osvojiti, porobiti, zauzeti, nekima je konačni cilj bio i naše uništenje. Dolazili su sa svih strana, išli na sve strane. Nisu nas puštali da sastavimo vek u kome ne bismo ratovali braneći se. A dok je branio svoju kuću, srpski vojnik je branio i Istok i Zapad i Sever i Jug, slabio i zaustavljao silnike“, naveo je predsjednik.

Zato je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova, slobodarska snaga, epopeja žrtve za spas države i naroda, spas drugih država i drugih naroda… i tako, dodao je, vekovima.

„Oduvek su građani naše zemlje ponosni na svoju vojsku. Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vekovnoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobedama u oba svetska rata, u svetsku povest svoje ime upisuje uvek na strani pravednika i pobednika“, kazao je.

Današnjom vojnom paradom, rekao je predsjednik, pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasleđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svijetu.

„Pozdravljamo oficire koji su uniformu i ponos nasledili od Milunke Savić, Šturma, Koste Vojinovića, Mišića, Putnika, Stepe, Petra Bojovića, Koče Popovića, a vojevanje učili na Ceru, Kolubari, Solunskom i Sremskom frontu, Sutjesci, Košarama, u bitkama za odbranu i oslobođenje Beograda“, naveo je.

Pozdravljamo Vojsku Srbije koja je, ukazao je, na prvom mjestu među institucijama kojima građani najviše vjeruju, zato što svakodnevno bdi nad snom naše djece i sudbinom svog naroda, bez obzira da li je rat ili mir.

Vojna parada u Beogradu - Korak pobjednika (2)„Današnja parada je svečan i izuzetno važan trenutak, pokazatelj spremnosti Vojske Srbije, i zajedništva vojske i građana. Danas su pred nama i proizvodi vojne industrije Srbije, srpske pameti i priznate tehnologije, koji su po kvalitetu ravni onima koji dolaze iz najrazvijenih zemalja“, rekao je predsednik.

Obraćajući se predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Nikolić je kazao da se veličina i istinska dobrota čovjeka i naroda vide se u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvijek, nesebično i od srca.

„Ne jednom u svojoj istoriji Srbija – mala slovenska zemlja, osetila je veliku, junaštvom i čojstvom ovenčanu rusku pomoć koju ste nam pružali ne razmišljajući o posledicama po svoju državu i narod“, kazao je.

Predsednik je najavio da će Srbija otkriti spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.

„Svojim ultimatumom upućenom saveznicima da će Rusija prekinuti učešće u ratu ako oni hitno ne pošalju brodove promrzlim Srbima na obalama Albanije, car Nikolaj je spasao od uništenja srpsku vojsku i izbegli narod“, podsjetio je predsjednik.

Podsjetio je da su im prve godine Velikog rata Rusi poslali ratne brodove i svoje vojnike koji brane Beograd na Savi i Dunavu, kao da se bore na Volgi i Donu.

„Sve vreme nam šalju pomoć, čak i onu koju i za sebe uvoze, jer nam je potrebna da bismo se odbranili“, rekao je Nikolić.

On je kazao da na Solunskom frontu, piše istorija, uz srpskog vojnika i saveznike borilo se 30.000 ruskih vojnika.

„Zato je Ruski nekropolj na beogradskom Novom groblju svetilište svakog stanovnika srpske prestonice, večita zahvalnost građana moje zemlje svakom redovu, kaplaru i oficiru ruske vojske koji je zauvek ostao u Srbiji za koju je junački dao svoj život“, naveo je i dodao da je Srbija prekrivena zajedničkim humkama, kosturnicama i grobljima kao svedočanstvima o strašnom izginuću ruskog vojnika na srpskoj zemlji. „A zemlja natopljena zajedničkim znojem uveliko je zajednička zemlja, zemlja natopljena zajedničkom krvlju branilaca, svetinja je za njihove naslednike. I nije slučajno što su na Zapadu u srednjem veku i Rusija i Srbija nazivane istim imenom Rascija, i što se na Svetoj Gori Atonskoj ruski manastir Pantelejmon i srpski Hilandar oslanjaju jedan na drugoga…“.

„Pa ponovo rat, opet Rusija i Srbija u pobedničkom pohodu, sada protiv fašizma. Pre 70 godina, rame uz rame, partizani i crvenoarmejci oslobađaju svaku ulicu, svaku zgradu u Beogradu i ostavljaju čuveni znak „Min njet“. U jednoj ulici ratuju, u drugoj već proslavljaju slobodu“.

Vojna parada u Beogradu - Korak pobjednika (1)Podsjetio je i na Crvenoarmejce 3. Ukrajinskog fronta koji su se borili kao da brane slobodu i čast Moskve, a koji su na ulicama srpske prijestonice dobijali teške rane i ostavljali živote.

„Opet zajedničko groblje, ovog puta oslobodiocima u Drugom svetskom ratu. Kako su i vojevali jedan uz drugoga, tako danas jedan do drugog dele humke na Groblju oslobodiocima Beograda“, rekao je predsjednik.

On je ukazao da posvećivanjem cijele ove nedjelje sedamdesetogodišnjici života u miru, slaveći pobedu nad fašizmom, Beograđani se sećaju svih hrabrih partizana i crvenoarmejaca kojima duguju svoju slobodu.

Predsjednik je kazao i da je ruskom predsjedniku danas uručio najviše odlikovanje – Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, predsjedniku Ruske Federacije.

Ponovo se obrativši predsjedniku Putinu, srpski predsjednik je rekao da je taj orden „izliven od krvi i suza našeg napaćenog naroda, iskovan od oružja koje je srpski vojnik nosio u ratovima“.

„Nosite ga u znak zahvalnosti moje zemlje za svakog vojnika vaše zemlje koji se iz Prvog i Drugog rata vratio iz Srbije u Rusiju, ili je, nažalost, ostao zauvek kod nas.

Nosite ga u znak zahvalnosti za sve što ste činili i što danas činite vi i vaš narod da bi Srbija u miru i slobodi sačuvala svoj suverenitet i teritorijalni integritet, i napredovala u svim segmentima života“, rekao je.

„Neka naša zajednička slavna istorija ostane trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta“, rekao je predsednik Nikolić.

„Vaše prisustvo na današnjoj paradi Vojske Srbije, prvoj nakon gotovo 30 godina, za nas je čast i simbol naše zajedničke slavne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, sećanje na pobede i junake Prvog svetskog rata, i heroje – oslobodioce Beograda u Drugom svetskom ratu kojima pripadnici Vojske Srbije danas posvećuju svoj korak pobednika usklikom koji nas prati u pogibijama i pobedama“, kazao je Nikolić završivši svoj govor sa usklikom: „Živela Srbija“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se