9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Pranje ruku najbolji način zaštite zdravlja

BANJALUKA – Pranje ruku je jedan od najboljih i najjeftinijih načina zaštite zdravlja, poručili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana pranja ruku.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana pranja ruku je povećanje svijesti i razumijevanja o značaju pranja ruku sapunom, kao efikasanim i pristupačnim načinom da se spriječi bolest.

Pod sloganom „Čiste ruke spašavaju živote“, ovogodišnja ciljna grupa su djeca i škole.

Iz Instituta podsjećaju da je istraživanje zdravlja stanovništva Republike Srpske, koje je rađeno 2010. godine, pokazalo da 66,5 odsto stanovništva redovno pere ruke po ulasku u kuću, prije jela i poslije upotrebe toaleta.

„Rezultati su pokazali da redovnost pranja ruku raste sa porastom nivoa obrazovanja, što ukazuje na značaj edukacije i podizanja svijesti o značaju pranja ruku“, kažu u Institutu.

LJekari ističu da su ruke najčešće odgovorne za prenos i širenje zaraznih bolesti, kao što su prehlada, gripa, infektivna dijareja, zarazna žutica…

Jednostavan način pranja ruku sapunom može da smanji učestalost obolijevanja od dijareje kod djece mlađe od pet godina za skoro 50 odsto i učestalost respiratornih infekcija za skoro 25 odsto.

Epidemiološki podaci ukazuju da više od 3,5 miliona djece mlađe od pet godina umire svake godine od dijareje i bolesti povezanih sa upalom pluća.

Istraživanja u nekoliko zemalja u razvoju pokazuju da nedostatak sapuna obično nije barijera, jer velika većina, čak i siromašnih domaćinstava, ima sapun kod kuće, ali ga rijetko koriste za pranje ruku.

Svjetski dan pranja ruku ustanovljen je 2008. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se