18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Poziv ambasadoru zbog najave priznanja Palestine

JERUSALIM – Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će na razgovor pozvati ambasadora Švedske nakon što je ta zemlja donijela odluku da će priznati Palestinu kao državu.

U saopštenju šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana izraženo je žaljenje zbog „ishitrene“ odluke Švedske „bez odgovarajućeg shvatanja“ sukoba između Izraela i Palestinaca.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Emanuel Nahšon najavio je danas da će poziv ambasadoru bitu upućen sutra.

Švedski premijer Stefan Lofven najavio je početkom sedmice da će nova vlada lijevog centra priznati državu Palestinu, čime će postati prva velika evropska zemlja koja je to učinila.

Generalna skupština UN podržala je de fakto priznanje suverene palestinske države 2012. godine, ali Evropska unija i većina njenih članica zvanično to nisu učinile.

„Sukob sa Izraelom može biti riješen samo sa dvije države, pregovorima u skladu sa međunarodnim pravom. Rješenje sa dvije države zahtijeva uzajamno priznanje i volju za mirnim suživotom. Zato će Švedska priznati državu Palestinu“, rekao je Lofven u inauguracionom govoru u parlamentu.

Ukoliko švedska vlada ispuni obećanje, prvi put će se desiti da jedna zemlja prizna Palestinu nakon što je postala članica evropskog bloka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se