18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Posjeta Putina – bilateralna stvar Srbije i Rusije

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da je posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, 16. oktobra, bilateralna stvar Srbije i Rusije koja nema nikakve veze sa glavnim spoljnopolitičkim ciljevima Srbije postane članica EU.

„Ta poseta je dobra i pozitivna i srpski narod će sa velikim oduševljenjem učesvovati na manifestacijama povodom Oslobođenja Beograda“, rekao je Dačić za RTS.

On je napomenuo da je posjeta Putina Srbiji ugovarana prije više mjeseci i da nema veze sa aktuelnim odnosima na evropskom kontinentu.

Dačić je naglasio da Srbija paralelno želi da ide ka EU, ali da istovremeno poštuje svoje nacionalne i državne interese i tradicionalne prijatelje, te da razvija ekonomske, političke i kulturne odnose sa zemljama kao što je Rusija.

Govoreći o redovnom godišnjem izvještaju Evropske komisije o Srbiji, Dačić je ocijenio da će on biti najpozitivniji do sada i da će od svih zemalja zapadnog Balkana Srbija imati najbolju ocjenu, ali da je normalno da bude i nekih zamjerki jer, kako je naveo, „da ih nema, Srbija bi već bila u EU“.

On je napomenuo da EU insistira da pregovori počnu sa tri važna „veto poglavlja“ – 23, 24 i 35 koja, kako je ocijenio, „mogu brzo da zaustave svaku zemlju na putu ka EU“.

„Kada je reč o poglavlju 35, tu imamo pat poziciju sa Kosovom, koje nema Vladu i mi nemamo sa kime da razgovaramo. Nadamo se da ćemo do kraja godine otvoriti to, kao i poglavlje 32, ali to nećemo dobiti bez takozvanih veto poglavlja 23, 24 i 35, kod kojih postoji mogućnost prekida pragovora“, rekao je Dačić.

On je rekao i da očekuje primjedbe iz EU na projekat „Južni tok“, dodajući da ni same članice EU nemaju usaglašenu politiku o tom pitanju.

Dačić je ponovio da će Srbija usaglašavati svoju politiku sa politikom EU i da to već radi jer je to dio procesa pregovora.

On je najavio da će u petak, 10. oktobra, otputovati u Brisel da kaže koliku pažnju Srbija posvećuje tom pitanju, iako taj sastanak spada u nadleženost državnih sekretara, a ne ministra spoljnih poslova.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se