12.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Paneta: Vašington bio spreman i na nuklearni rat!?

VAŠINGTON, SEUL – SAD bi upotrebile nuklearno oružje ako dođe do napada Pjongjanga na Južnu Koreju – tvrdi bivši američki ministar odbrane Leon Paneta.

On u svojim memoarima otkriva da su  SAD imale gotove planove za napad na Sjevernu Koreju, uključujući upotrebu  nuklearnog oružja, u slučaju da sjevernokorejska vojska pređe granicu i krene na Južnu Koreju.

Paneta, koji je svojevremeno bio šef CIA,  opisuje izvještaj američkog generala Voltera Šarpa, komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji,  i ističe da je „nuklearna opcija bila na stolu“.

„U slučaju da Sjeverna Koreja pređe granicu, naši ratni planovi su pozivali  da visoki američki general na poluostrvu preuzme komandovanje nad svim američkim i južnokorejskim snagama s ciljem odbrane Južne Koreje.

To je uključujučivalo i upotrebu nuklearnog oružja, ukoliko bude nužno“, zapisao je Paneta u svojoj knjizi „Važne borbe: Memoari vođstva u ratu i miru“.

On opisuje da je napustio sastanak sa „snažnim osjećajem da rat u regiji nije ni hipotetički ni daleko“.

Mnogi američki funkcioneri žestoko su kritikovali ovaj Panetin potez u kome je otkrio veoma osjetljive podatke.

Njegovo otkrivanje američke spremnosti na upotrebu nuklearnog oružja izazvalo  je brojne reakcije u SAD, većinom negativne.

Jedan neimenovani bivši funkcioner CIA u Južnoj Koreji rekao je za „Njuzvik“ da se radi o „nesmotrenoj izjavi“.

„Kako će Južna Koreja reagovati na informacije da su SAD spremne da koriste nuklearno oružje na poluostrvu? To ih ne čini sigurnim već će sada promišljati da li im se uopšte isplati da imaju SAD kao zaštitu“ – naveo je on.

SAD su poslale taktičko nuklearno oružje u Južnu Koreju još 1958, ali tek sredinom 70-ih godina otkrivena je njihova prisutnost.

Možda je upravo takav radikalan stav SAD jedan od razloga što se južnokorejsko rukovodstvo sada okreće diplomatiji  kao potencijalnom krajnjem rješenju tenzija na korejskom poluostrvu – navode analitički portali.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se