18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji u Banjaluci

BANJALUKA – Ispred Muzeja Republike Srpske u Banjaluci danas je otkriven spomenik Stefanu Nemanji.

Spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, ispred Muzeja Republike Srpske otkrio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a osveštao ga je patrijarh srpski Irinej, prenosi RTRS.

Spomenik je djelo novosadskog umjetnika Ljubomira Šćepanovića, a poklon je novosadskog fonda „Dostojanstvo“, čiji je osnivač Organizacija „Treća Srbija“.

Na ovaj način obilježava se 900 godina od rođenja Stefana Nemanje. Nakon svečanog otkrivanja spomenika, predsjednik Dodik će u Palati Republike razgovarati sa patrijarhom srpskim Irinejem.

Zahvalnost gradonačelniku Novog Sada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas zahvalnost gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i njegovim saradnicima koji su došli u Banjaluku povodom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, koji je donacija novosadske gradske skupštine.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka sa Vučevićem da su Banjaluka i Novi Sad bratski gradovi koji imaju dobru međusobnu saradnju, te da se dva grada upoređuju po mnogo čemu, po veličini, po razvijenosti i slično.

„To je ono što nas približava, a i na tom /vojvođanskom/ prostoru postoji znatan broj ljudi koji su porijeklom odavde i koji prave zaista dobru sponu prijateljstva, saradnje i bratstva“, naglasio je Dodik.

Vučević je istakao da je velika čast za predstavnike grada Novog Sada i njega lično što su imali priliku da se susretnu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, dodajući da je povod za to postavljanje i otkrivanje spomenika utemeljivaču srpske državnosti – Stefanu Nemanji.

„Zaista je mnogo veza između Srpske i Novog Sada, između Novog Sada i Banjaluke i na svima nama je zadatak da te veze čuvamo, negujemo i jačamo. Ubeđen sam da će i Srpska i Srbija jačati u narednom periodu“, rekao je Vučević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se