9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Opozicija vodi brutalnu predizbornu kampanju

BANJALUKA – Kandidat koalicije SNSD–DNS–SP za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je večeras da opozicija vodi „brutalnu, razularenu i prljavu predizbronu kampanju“ i istakla da je to osjetila na spostvenoj koži.

„Za razliku od njih SNSD se trudi da bira riječi i da se bavi pitanjima koja su suštinski važna za građane Srpske, odnosno šta namjeravamo da radimo na ekonomskom i političkom planu“, rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je ocijenila da će za SNSD glasati svi koji žele stabilnost i sigurnost.

„Opozicija nema konciznu priču, jer jedni govore o povećanju zaposlenosti, a drugi o smanjenju broja zaposlenih“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona kaže da joj je bilo sugerisano da ne učestvuje u ovoj debati zbog svega što je doživjela u Trebinju, odnosno užasnog skandiranja na mitingu Saveza za promjene, ali da je odlučila da dođe, jer građani očekuju da priča o temama koji ih interesuju.

„Vrijeđanje nije uticalo na mene, jer da bi vas nešto povrijedilo morate da poštujete protivnika“, rekla je Cvijanovićeva i napomenula da ne očekuje nikakva izvinjenja.

Prema njenim riječima, skandiranje u Trebinju je predvodio gradonačelnik Slavko Vučurević, a na sve nisu reagovali lideri opozicije Ognjen Tadić i Mladen Ivanić.

Govoreći o spoljnoj politici BiH, koju će zastupati, ukoliko bude izabrana za člana Predsjedništva BiH, Cvijanovićeva je istakla da je ključno pitanje uspostavljanje mehanizma koordinacije.

„Teško je definisati spoljnu politiku u uslovima kakvi su u BiH. U svakom slčučaju potrebno je razumjeti važnost evropskih integracija, iako u dogledno vrijeme neće biti prijema u punopravno članstvo u EU“, kaže Cvijanovićeva.

Ona smatra da BiH treba da bude decentralizovana zemlja sa jasno utvrđenim nadležnostima i ističe da će se, ukoliko bude član Predsjedništva BiH, ponašati veoma odgovorno.

„Ustavne promjene su moguće uz saglasnost tri naroda i dva entiteta, a Republika Srpska ima definisan stav o provođenju odluke Sejdić – Finci. Jedine funkcionalne institucije u BiH su one iz Republike Srpske na šta sam ponosna“, rekla je Cvijanovićeva i dodala da moraju biti stvoreni uslovi za vraćanje prenesenih nadležnosti sa nivoa BiH.

Ona je podsjetila da je SNSD, uprkos izazovima globalne ekonomske krize, uspio održati političku i ekonomsku stabilnost u Srpskoj.

„U Republici Srpskoj smo realizovali brojne projekte. Kada je riječ o nivou BiH potrebno je poslati pozitivnu poruku da bi privukli investitore“, dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o članstvu BiH u NATO, Cvijanovićeva je navela da Republika Srpska mora voditi računa o interesima Srbije o ovom pitanju, ali i voditi računa o vojnoj imovini koja ne smije da bude prenesena na nivo BiH.

Ona kaže da je u administraciji BiH zaposlen veliki broj lica što je nedopustivo.

„Takva je situacija i sa Oružanim snagama BiH, a smatram da je BiH trebalo da bude demilitarizovana. Ovakva glomazna administarcija na nivou BiH je nedopustiva“, zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se