15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Okrugli sto Zavoda za zapošljavanje i Opštine Zvornik

ZVORNIK – Danas je u Zvorniku održan okrugli sto na temu „Saradnja između Zavoda za zapošljavanje i privrednih subjekata na području opštine Zvornik“ tokom kojeg se razgovaralo i o upisnoj politici u srednjim školama za narednu godinu.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković rekao je da je tokom ovog skupa zaključeno da Zavod mora, pored obuke i drugih načina, pomoći privrednicima sa ove teritorije, nakon što oni 5-6 mjeseci ranije iskažu svoje potrebe za određenim oblikom prekfalifikacije.

– Zaključeno je između ostalog i da mi moramo biti određena spona između regionalne privrede i ministarstava na nivou Republike Srpske, da se moraju uspostaviti i neke druge obuke kao recimo vezano za jezike koji su potrebni u komunikaciji sa njihovim poslovnim partnerima – istakao je Čolaković.

On je ocijenio je da je današnji sastanak održan u pravom momentu, odnosno prije izrade akcionih planova, ne samo zapošljavanja, nego i svih ostalih i izrade budžeta na svim nivoima, tako da će, sve što se čulo, biti preneseno nadležnima, kako bi se našlo u strateškim dokumentima.

Ranko Markuš, direktor predstavništva njemačke kompanije „GOPA“ i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih, podsjetio da već nekoliko godina pružaju tehničku podršku u reformama Zavoda za zapošljavanje RS.

– Cilj današnjeg događaja je da razgovaramo sa poslodavcima o aktivnim mjerama, na koji način novac koji je raspoloživ efikasnije da se troši za podršku privredi u opštini Zvornik. Ono što se danas ponavljalo jeste upravo program prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer poslodavci kažu da im novac za dotacije za plate i nije toliko bitan, koliko stručan kadar. Dvije su konkrete stvari koje su konstanto bile u fokusu, a to je kako iz velike mase nezaposlenih izabrati prave ljude koji zaista žele da rade kod određenih poslodavaca, a druga je kako ih prilagoditi potrebama poslodavaca – napomenuo je Markuš.

Goran Grujić, direktor Tehničkog školskog centra u Karakaju, ocijenio je da bi bilo potrebno mijenjati svijest učenika i roditelja kako bi oni shvatili da treba da upisuju škole nakon kojih mogu naći posao, a ne da po inerciji upisuju ista zanimanja.

– Mislim da učenici devetih razreda nemaju dovoljno izgrađenu svijest o tome koje zanimanje da izaberu, roditelji tu imaju veći uticaj i sa njima bi trebalo raditi više i da im se pokaže da ne mogu svi biti ekonomisti ili pravnici, nego da su ovoj zemlji potrebni i radna snaga koja će sve to da nosi – smatra Grujić.

On je dodao i da ova škola ima odličnu saradnju sa privrednicima na području opštine Zvornik gdje kod desetak preduzeća stalno imaju učenike na praksi, i kod nekoliko preduzeća vode tehničare u obilazak.

Vladan Andrić, direktor preduzeća „Vitinka eksploatacija“ koje posluje u okviru AD „Vitinka“ smatra da svaki sastanak izrodi neki pomak nabolje.

– Ne samo našem preduzeću, nego i drugim preduzećima potrebna je obučena radna snaga. Mi imamo relativno dobru saradnju sa Zavodom za zapošljavanje i uposlili smo određeni broj visokoobrazovanih kadrova, no trebalo bi imati malo više sluha za obrazovnu politiku, odnosno moraju se uskladiti obrazovni sistem i potrebe privrede – smatra Andrić.

Organizatori okruglog stola kome su prisustvovali predstavnici zvorničkih preduzeća, srednjoškolskih ustanova i Opštine Zvornik su Biro za zapošljavanje Zvornik, Opština Zvornik i Projekat zapošljavanja mladih YEP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se