18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Održana javna rasprava „akcionog plana o održivom korišćenju i zaštiti prirodnih resursa“

ZVORNIKDanas je u Malom Zvorniku održana Javna rasprava nacrta „Akcionog plana o održivom korišćenju i zaštiti prirodnih resursa“ za opštine Zvornik i Mali Zvornik koji je izrađen u okviru prekograničnog projekta „Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa u prekograničnom području Srbija – BiH.

Mila Knežević, koordinator projekta za opštinu Zvornik istakla je da će Akcioni plan u opštini Zvornik prvenstveno imati ulogu u izradi Lokalnog ekološkog akcionog plana koji će biti dostavljen Skupštini opštine Zvornik na usvajanje, a nakon toga će se pristupiti njegovoj realizaciji.

– U okviru samog projekta Radna grupa je definisala nekoliko strateških oblasti koje se prvenstveno odnose na zaštitu zemljišta vode i vazduha, a ono o čemu ćemo posebno voditi računa je izrada obaloutvrda i sistema za zaštitu od poplava, kao i o analizi i uspostaljanju prečistača otpadnih voda. Opština Zvornik je prepoznala značaj ovog projekta i već je pristupila izradi Strudije koja će definisati mjesta na kojima bi trebali biti postavljeni kolektori, kao i samu vrstu kolektora. Nakon toga pristupiće se izradi projektne dokumentacije i najvjerovatnije aplicirati projekte prema evropskim donatorima, odnosno prema fondovima Evropske Unije – kazala je Kneževićeva.

Prema riječima Slađane Đorđević iz Unije ekologa UNECO iz Beograda, Akcioni plan radi se u okviru Studije o održivom korišćenju i zaštiti prirodnih resursa u prekograničnom regionu Srbija – BiH.

– Akcioni plan radile su radne grupe u lokalnim zajednicama u saradnji sa ekspertima ispred UNECO-a i Centra za odživi okolišni razvoj iz Sarajeva. Tokom današnje diskusije sagledaćemo šta je Akcioni plan obuhvatio i da li ima primjedbi. On će kasnije ići u skupštinsku proceduru kao dokument od značaja za upravljanje prirodnim resursima, ali i za jačanje civilnog sektora u toj oblasti. Svrha projekta i krajnji cilj je podsticanje saradnje iintegrisano upravljanje prirodnim resursima u prekograničnom regionu između svih nosilaca razvoja – rekla je Đorđevićeva.

Projekat „Mudro korišćenje prirodnih resursa u prekograničnom području Srbija – BiH“ implementira Unija ekologa Beograd i Centar za održivi okolišni razvoj Sarajevo, a u partnerstvu sa opštinama: Zvornik, Bijeljina, Bratunac, Mali Zvornik, Bogatić i-Ljubovija.

Projekat čija je realizacija počela krajem 2012. godine i trajaće do kraja ove godine, finanasira se iz IPA fondova Evropske Unije.

Nacrt Akcionog plana za opštinu Zvornik moći će se pogledati na internet stranici Opštine Zvornik www.opstina-zvornik.org, te u opštinskoj kancelariji za energetsku efikasnost. Primjedbe, sugestije i prijedlozi moći će se dostaviti na e-mail milaknezevic@ymail.com sedam dana nakon održavanja Javne rasprave.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se