18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Objavljen snimak iz 2006: Kako je Žandarmerija upala u niški zatvor i ugušila pobunu (video)

Portal beogradskog Blica objavio je videosnimak kontroverznog upada Žandarmerije u niški Kazneno – popravni zavod 24. novembra 2006. godine, gdje su intervenisali zbog gušenja pobune zatvorenika.

Odredom Žandarmerije zapovijedao je general, tada pukovnik, Bratislav Dikić koji je osobno svojom riječi obećao zatvorenicima da niko od njih neće dobiti batine.

„Ako odmah ne otvorite vrata, mi ćemo ih razvaliti, a nakon toga ćete loše proći. Ja vam garantujem, kao zapovednik Žandarmerije da niko neće dobiti batine. Neće biti prisile“, obraća se Dikić vođi pobunjenih zatvorenika.

I zaista, na videosnimku koju je po Dikićevom naređenju snimio jedan od pripadnika njegova odreda, ne vidi se niti u jednom dijelu upotreba sile nad zatvorenicima.

Ipak, čak 38 zatvorenika je pretučeno i prebačeno u Klinički centar u Nišu zbog pružanja medicinske pomoći, podjsetio je Blic.

U izvještaju Dikić je povrede zatvorenika pravdao riječima da su se sami naguravali, gazili i međusobno sukobljavali.

Zbog neprovođenja istrage o prebijanju zatvorenika, niško tužilaštvo i sud moraće platiti odštetu prebijenim zatvorenicima u iznosu od 134.500 eura.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se