18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježena decenija od ubistva dvojice gardista u Topčideru

BEOGRAD – U kasarni na Topčideru danas je prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježena decenija od kada su gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni, a pravni zastupnici porodica nastradalih naveli su da imaju nova saznanja o tom slučaju.

Jedan od pravnih zastupnika porodica nastradalih gardista Predrag Savić rekao je da su gardisti ubijeni na samo nekoliko metara od ulaska u tajni prolaz za Karaš.

Savić je rekao da je to novi podatak u javnosti, a da je braniocima napisana naredba da ne smiju da pominju tajni ulaz, jer je za to postojala prijetnja krivičnim progonom, prenose beogradski mediji.

„Sada moramo da se obratimo jer je Tužilaštvo u ovom predmetu postupalo vrlo aljkavo i nemarno“, rekao je Savić, dodajući da se do 2009. godine nije znalo da uopšte postoji tajni ulaz, te da je tada pokojni Vladan Batić, koji je bio pravni zastupnik porodica, zapitao „šta se krije ispod gomile kamenja i zarđalih vrata“.

Savić je naveo da im je rečeno da je ispod trafo-stanica, nakon čega je Batić zahtijevao da se ona otvori, a kako tvrdi, ispostavilo se da je riječ o tajnom ulazu koji je besprijekorno održavan.

„Iz tog ulaza su izašle ubice gardista i verovatno su se na taj ulaz vratili nazad. Reči stradalog Dražena Milovanovića ‘iznutra, iznutra’, koje je uputio starijem vodniku koji ga je pitao odakle je pucano, pokazuju da je to učinjeno iz tajnog ulaza u Topčideru“, rekao je Savić.

On je pozvao zaposlene u Karašu koji su, kako tvrdi, radili na održavanju tajnog ulaza, da „prekinu zavjet ćutanja“ i kažu šta znaju, a ukoliko je riječ o vojnoj tajni, da se skine oznaka tajnosti.

Savić je precizirao da će pravni zastupnici podnijeti zahtjev Tužilaštvu da budu saslušani zaposleni u Karašu koji su održavali tajni ulaz, a najavio je i mogućnost ponovnog obraćanja Ustavnom sudu Srbije i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Jedan od pravnih zastupnika porodica Olgica Batić kritikovala je što niko od visokih državnih funkcionera u posljednjih 10 godina nije primio očeve gardista.

Batićeva je navela da je ove godine, na osnovu zamolnice, bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić saslušan u Hagu u vezi sa smrću dvojice gardista, te da je tom prilikom naveo neka imena, ali i negirao svoju umiješanost.

Ona je napomenula da će Pravni zastupnici tražiti da ljudi koje je Mladić pomenuo, a o čijim imenima nije željela da govori, budu saslušani.

Odmah nakon pucnjave, 5. oktobra 2004. godine Vojska je saopštila da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe utvrdilo da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savjet ministara Srbije i Crne Gore i Vrhovni savjet odbrane formirali su nezavisnu komisiju koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izvještaj nezavisne komisije 2008. godine su potvrdili i forenzičari američkog FBI, čime je stavljena tačka na višegodišnje spekulacije da li su gardisti ubijeni ili su jedan na drugog pucali.

Porodice su prije dvije godine dobile anonimna pisma potpisana sa „Bivše obezbeđenje haškog optuženika“ u kojima se navodi da je za smrt njihove dece odgovoran haški optuženik Ratko Mladić, koji je u to vrijeme, kako se tvrdi, bio u objektu „Karaš“.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je kao šef Akcionog tima za hvatanje odbjeglih haških optuženika godinama tražio Mladića, demantovao je da se Mladić krio u „Karašu“ u vrijeme ubistva gardista.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se