18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nerazvijene opštine kao prioritet

U Fondu za lokalni razvoj obezbijeđeno više od pola miliona KM, od čega je 180.000 KM izdvojila Vlada Srpske, a ostali novac Švajcarska agencija za obnovu i razvoj i tehnička podrška UNDP-a.

BANJALUKA – Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske grantom u iznosu od milion KM pomaže izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine i finansira projekte iz Fonda za lokalni razvoj.

Ministar Lejla Rešić napominje u intervjuu Srni da u Srpskoj 33 opštine imaju status izrazito nerazvijenih, odnosno nerazvijenih opština, dok su ostale srednje razvijene i razvijene.

U Fondu za lokalni razvoj obezbijeđeno je više od pola miliona KM, od čega je 180.000 KM izdvojila Vlada Srpske, a ostali novac Švajcarska agencija za obnovu i razvoj i tehnička podrška UNDP-a.

Rešićeva ističe da se tim projektima ravnomjerno pomaže cijela Srpska i precizira da to potvrđuju podaci Investiciono-razvojne banke i Fonda za razvoj: 51 odsto projekata realizovano je u zapadnom dijelu Srpske , a 49 odsto u istočnom.

Ona podsjeća da je ovo ministarstvo sačinilo više sistemskih zakona, među kojima je i Izborni zakon Srpske, kojim je uvedeno devet izbornih jedinica.

„Među zakonima su i Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o statusu funkcionera u jedinicama lokalne samouprave, Zakon o platama funkcionera.

Uradili smo inovacije u Zakonu o državnim službenicima, Zakona o matičkim knjigama, a promovisali smo i elektronsku bazu matičnih knjiga“, navodi Rešićeva i ocjenjuje da je veliki uspjeh donošenje Zakona o gradovima.

Utvrđena su i brojna sistemska rješenja u oblasti regulisanja prava zaposlenih u upravi.

„Četiri godine smo posvetili izmjenama sistemskih rješenja, jer vjerujemo da jedino kvalitetan sistem može garantovati ostvarivanje prava svih građana“, pojašnjava Rešićeva.

Ona naglašava da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske u protekle četiri godine imalo pozitivan revizorski izvještaj, što jasno pokazuje kako je sve rađeno.

I lokalne zajednice su poštivale preporuke Vlade Srpske, uvodile mjere štednje i pametne preraspodjele sredstava.

„Realno su planirale budžete i, bez obzira na sve izazove, nismo imali većih problema u funkcionisanju lokalnih zajednica“, ocjenjuje Rešićeva.

Ona navodi da je saradnja Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Saveza opština i gradova Republike Srpske – partnerska.

„Radili smo sa Savezom, sarađivali sa načelnicima 63 lokalne zajednice i nema razloga da tako ne bude i u budućnosti“, zaključuje Rešićeva za Srnu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se