15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Nema novih prijava za govor mržnje

SARAJEVO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije razmatrala nijedan novi slučaj korištenja govora mržnje u predizbornoj kampanji.

Iako je na jučerašnjoj sjednici navedeno da CIK razmatra nastup kandidata BPS za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sefera Halilovića na FTV, danas je rečeno da do sjednice nije dobijena nijedna prijava po osnovu govora mržnje i da se za sada ne vodi nijedan novi postupak.

CIK je do sada zbog kršenja Izbornog zakona u predizbornoj kampanji skidanjem sa izborne liste i novčano kaznio Dalibora Traparu, člana SRS „Dr Vojislav Šešelj“, i Slavka Vučurevića iz PDP.

Danas je rečeno da je na odluke CIK-a Sudu BiH stigla jedna žalba, bez preciziranja ko se od kažnjenih žalio.

Halilović je u izbornoj debati na programu FTV izjavio da bi „/Milorada/ Dodika uhapsio za sve što lupeta o osamostaljivanju, referendumima“, a da predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću „ne bi dozvolio da dođu u BiH dok se ne izvine za zločine svojih istomišljenika“.

Na početku predizborne kampanje, 12. septembra, Halilović je na sarajevskoj TV1 na pitanje o eventualnom otcjepljenju Srpske od BiH odgovorio prijetnjom „neka nas ne provociraju, jer nam za Republiku Srpsku treba 15 dana i nema je više“.

Nakon današnje sjednice predsjednik CIK-a Stjepan Mikić istakao je u razgovoru sa novinarima da Komisija, s obzirom na brojnost medija i predizbornih programa, nije u mogućnosti da prati sve medijske nastupe kandidata na izborima. „CIK se neće pretvoriti u inkviziciju“, dodao je Mikić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se