15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Namirnice koje treba izbjegavati u jesen

U jesenjem periodu, kada hara najviše virusa i bakterija, najvažnije je da vodite računa o svom imunitetu.

Da biste to uradili, izbjegavajte ove namirnice.

Šećer

Šećer nije dobar za vaš imunitet zbog toga što nema nikakve nutritivne vrijednosti, dok sa druge strane podstiče gojenje i loše utiče na zdravlje zuba. Nutricionistkinja Suzan Levin takođe naglađava da visok nivo šećera u krvi umanjuje sposobnost organizma da se izbori sa bakterijama i virusima. Umjesto šećera, raznih čokoladica i keksića, navalite na voće – tako ćete se zasladiti i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Žitarice i bijeli hljeb

Ugljeni hidrati doprinose povećanju nivoa šećera u krvi.

„Prosječna osoba se davi u šećeru“, kaže klinička nutricionistkinja Kejti Svift.

Rafinisana zrna žitarica i hljeb brzo se pretvaraju u glukozu kada ih želudac svari. S ozbirom na to da nije lako „odustati“ od ovih namirnica, naročito za doručak, nutricionista savjetuje da umjesto toga jedete ovas sa bananama i cimetom, piše Mondo.

Hljeb pekara žitarice pecivoBrza i masna hrana

Osim što su „kalorijska bomba“, postoji još jedan razlog zašto bi trebalo da smanjite unos masne, pržene i brze hrane – negativno utiče na sposobnost organizma da odgovori na infekciju. Umjesto prženog mesa, na primer, koje sadrži dosta zasićenih masti, ponekad jedite pasulj ili povrće kako biste unijeli dovoljno proteina.

Mliječni proizvodi

Mnogi mliječni proizvodi u sebi sadrže dosta šećera, tvrdi nutricionistkinja dr. Levin. Osim toga, postoji i direktna veza između mliječnih proizvoda i zdravlja respiratornih organa. Sir, mlijeko, sladoled i ostali mliječni proizvodi mogu otežati rad disajnih organa, pa bi zato trebalo da ih izbjegavate, naročito u periodu kada imate takvih zdravstvenih problema.

Alkohol

Nije ništa strašno ako, na primer, jednom sedmično popijete čašu vina, ali ukoliko redovno konzumirate alkohol, pokušajte da smanjite unos. Alkohol negativno utiče na imuni sistem i otežava organizmu da se izbori sa prehladama, virusima, bakterijama. Stručnjaci kažu da jedno alkoholno piće neće loše da se odrazi na zdravlje, ali više od tri pića itekako hoće.

MONDO

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se