15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Najjeftinije grijanje na drva

BANJALUKA – U predstojećoj zimi najmanje novca će za grijanje prostorija izdvajati oni koji za orgev budu koristili drvo, dok će najviše novca za ove potrebe morati da izdvoje oni koju su vezani za gradske toplane, pokazuje računica.

Ipak, prevoz, cijepanje, spremanje i čišćenje su obavezni kada su drva u pitanju, a građanima je lakše čekati da radijatori „sami“ postanu topli, pa iz Udruženja potrošača u RS ocjenjuju kako i jedan i drugi vid grijanja imaju svoje prednosti i mane.

Za jedan metar drva u Banjaluci ovih dana potrebno je izdvojiti minimalno 65 maraka, a 10 metara će biti dovoljno da se u prosječnom stanu izađe iz zime, ocjenjuju prodavači.

„Osam do 10 metara je potrebno da bi stan od 50 kvadrata bio topao tokom cijele zime. Dva metra cijepanih drva u paleti koštaju 140 KM“, kazali su nam u banjalučkom preduzeću „Abis“, koje se bavi prodajom građe i ogreva.

Sa druge strane, računica pokazuje kako će vlasnik stana u Banjaluci iste kvadrature, a koji je priključen na „Gradsku toplanu“, za godinu dana morati da izdvoji 990 KM kako bi se ogrijao, što je u odnosu na onog koji se grije na drva više i do 300 KM. Za isti stan u Prijedoru, koji se takođe zagrijava preko „Toplane“, vlasnik će za godinu morati da izdvoji 1.092 KM, u Bijeljini 825, a u Doboju 585 KM.

Struja, kojom je nekad zbog cijene i potrošnje bilo nezamislivo zagrijavanje objekta, sve više nailazi na odobravanje kod potrošača.

U preduzeću MCT, koje se bavi prodajom i ugradnjom klima-uređaja i električnih konvektora – radijatora, sračunali su da se uz nešto kvalitetnije i energetski efikasnije uređaje zima može „izgurati“ bez velikih računa za struju.

„Prosječni klima-uređaj u kombinaciji sa konvektorom, za 12 sati zagrijavanja stana od 50 kvadrata će potrošiti oko 25 kilovat-časova električne energije, što, ako se pomnoži sa cijenom od oko 0,11 KM po kilovat-času, iznosi 2,75 KM po danu“, kažu oni.

Treća opcija koja se sve češće nudi potrošačima po oglasima je i ugradnja peći na pelet na postojeću instalaciju, za čiju bi investiciju po aktulenim cijenama trebalo izdvojiti oko 3.000 maraka. Prosječna tržišna cijena peleta trenutno je oko 350 KM po toni, što bi, kako tvrde prodavači, trebalo biti dovoljno da se u stanu od 50 kvadrata završi sezona.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, slaže se da je drvo najisplativiji energent, ali da je sistem centralnog gradskog grijanja u gradovima RS najbolji način za zagrijavanje prostorija.

Potrošačima savjetuje da sami naprave računicu šta im je najisplativije, ali i da obrate pažnju na to da za svaki vid zagrijavanja moraju biti ispunjeni određeni uslovi, kao i nove investicije zbog kojih će doći do novih troškova.

„Ko god ima uslove za drvo, a nema uslove za neku komformniju metodu grijanja, treba da se opredijeli na njega. Kada je grijanje putem električne energije u pitanju, tu su najbolje termoakumulacione peći, koje je najbolje paliti noću, kada je niža tarifa, ali je investicija skupa, a i instalacije moraju da budu kvalitetne kako bi trpjele opterećenje. Peći na pelet su isplative, ali čim se ovaj vid goriva počne masovnije koristiti, doći će i do njegovog poskupljenja“, smatra Petrović.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se