15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Monasi proizveli prvo maslinovo ulje u Srpskoj

TREBINJE – Manastir Tvrdoš kod Trebinja ove godine proizveo je prvo maslinovo ulje u Republici Srpskoj, za čiji kvalitet su bili neophodni pažnja neba i zemlja, ali prvenstveno vrijedne ruke ovdašnjih monaha i njihova ljubav za ovaj posao.

Jeromonah tvrdoški Porfirije kaže za Srnu da je ove godine ocijeđeno 50 litara maslinovog ulja koje će biti korišteno za potrebe manastira, ali da već sljedeće godine očekuju proizvodnju više od 300 litara, što će biti plasirano na trište.

„Nama nije bitna količina već kvalitet, kao što je i slučaj sa vinom koje proizvodimo“, kaže jeromonah Porfirije i dodaje da u ulju nema nikakvih hemikalija i da je za kvalitetne masline neophodna briga čovjeka.

Otac Porfirije je podsjetio da su prije 15 godina kod manastira Tvroš zasađene masline koje su dobili na poklon iz Grčke od manastira Ormilija, te da je tada počela obnova maslinjaka. On navodi da su u 16. vijeku okolna brda oko Tvrdoša bila zasađena maslinama i vinovom lozom, ističući da manastirsko imanje i danas ima nekoliko maslina starih po 230 godina.

 „Manastirski monasi uzgajaju dvije vrste maslina, tamnu, takozvanu kalamatu, koja je isključivo za jelo, i dubrovačku maslinu od koje se cijedi ulje“, kaže otac Porfirije i dodaje da su ove godine ulje cijedili u dubrovačkoj Uljari Topolo, koja svim zapadnohercegovačkim maslinarima radi ovaj posao.
 On kaže da im je namjera da sa proizvodnjom većih količina, nabave i sopstvenu tehnologiju, napominjući da trenutno imaju više od 550 stabala masline, te da svake godine povećavaju broj zasađenih stabala.

Manastir Tvrdoš u svijetu je poznat i po vinu i vinogradu, a manastirske izbe već godinama su turistički dragulj Hercegovine.

Otac Porfirije kaže da je u ljetopisu manastira Tvrdoš zapisano da je manastir u 16. vijeku proizvodio vino, te da su manastirske izbe bile ispunjene tim pićem, zbog čega su jednom od vina i dali naziv „izba“.

 „Obnovom manastira 2003. godine počela je i obnova ekonomije manastira“, kaže otac Porfirije i napominje da se od autohtonih sorti proizvode „vranac“ i „žilavku“, a od internacionalnih „kaberne sovinjon“, „šardone“, „merlot“, ali i manastirsku lozu koja se dobija kombinovanjem drevnih i najsavremenijih tehnologija.

Otac Porfirije ističe da je kapacitet vinarije 450.000 litara, a starog podruma iz kraja 16. vijeka 30 tona, napominjući da se godišnje u podrumima manastira Tvrdoš proizvede oko 300.000 boca svih vina.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se