14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Košarac: SDS mora priznati poraz

ISTOČNO SARAJEVO – Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac izjavio je danas da SDS na opasan način dezinformiše javnost kada je riječ o rezultatima izbora za predsjednika Republike Srpske i da na demokratski način mora priznati poraz svog kandidata za predsjednika Ognjena Tadića.

Košarac je danas, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, rekao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima nedostižnu prednost i da će biti predsjednik i u naredne četiri godine.

„Glasači iz inostranstva, kojih je po našoj procjeni oko 2.500 glasalo za tu poziciju, ni na koji način ne mogu promijeniti situaciju u kojoj Dodik ima oko 10 hiljada glasova prednosti u odnosu na protivkandidata iz SDS-a /Ognjena Tadića/. Naprotiv, ta bi se prednost mogla čak i povećati“, smatra Košarac.

Kada je riječ o poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH, Košarac kaže da je tačno da Mladen Ivanić /PDP/ ima prednost nad Željkom Cvijanović /SNSD/.

„Mi očekujemo da glasovi iz inostranstva promijene tu situaciju u korist Cvijanovićeve, koju će, prema našim procjenama, podržati glasači iz inostranstva hrvatske nacionalnosti. Dani pred nama pokazaće da je SNSD bio u pravu“, uvjeren je Košarac.

On je poručio SDS-u da se u narednim danima uzdrže od iznošenja neistina i da na demokratski način priznaju poraz Tadića.

„Sve drugo je opasno varanje građana i nepotrebno podgrijavanje tenzija u Srpskoj. Uvjeren sam da SDS to radi kako bi od javnosti i svog članstva prikrio činjenicu da su ponovo poraženi na izborima“, ocijenio je Košarac.

On tvrdi da je unutar SDS-a došlo do otvorenih sukoba ključnih ljudi u partiji, od kojih su neki pred odlukom da podnesu ostavke, a neki da od predsjednika stranke Mladena Bosića i vrha partije zatraže da podnesu ostavke.

Košarac je potvrdio da je SNSD apsolutni pobjednik parlamentarnih izbora na oba nivoa – republičkom i na nivou parlamenta BiH.

„Novu vladu Republike Srpske, po svemu sudeći, formiraćemo zajedno sa našim starim koalicionim partnerima iz DNS-a i SP-a, a u parlamentu BiH ćemo, sa ove dvije partije, imati najmanje sedam, a možda i osam poslanika. Kada tome dodate i tri od pet delegata u Domu naroda parlamenta BiH, jasno je da se bez SNSD-a neće moći formirati vlast u Sarajevu, bez obzira na snove opozicije“, rekao je Košarac.

Košarac je zapitao o kakvom porastu broja poslanika u Narodnoj skupštini govori SDS.

„Mi smo na izbore u parlament išli samostalno i opet smo potvrdili da smo najjača politička partija u Srpskoj“, naveo je Košarac i dodao da je SDS bio u koaliciji sa još dvije partije, koje će imati poslanike u Narodnoj skupštini.

Prema njegovim riječima, kada se odbije taj broj poslanika, vidi se da SDS na ovim izborima nije zabilježio gotovo nikakav rast.

On je napomenuo da je u Istočnom Sarajevu SNSD pobijedio u tri opštine – Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži i Trnovu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se