15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ko od političkih lidera i partija u RS ima podršku izvan granica

Milorada Dodika i Željku Cvijanović podržava Vladimir Putin, Mladena Ivanića turski predsjednik Erdogan, a Ognjena Tadića, Čedomir Jovanović!

To je u najkraćem, rezultat istraživanja nekoliko značajnih agencija, koje se bave predizbornom tematikom u BiH.

Politički lideri i stranke u Republici Srpskoj bilans svojih odnosa sa državnicima, zemljama i drugim partijama u svijetu, podvlače u predvečerje izbora, kada na scenu izbacuju koga su u svom radu pridobili kao saveznika.

Po pravilu, najpoželjniji saveznici, čija podrška ujedno najviše znači samim partijama, jesu lideri velikih sila, ili oni državnici, koji u svijetu važe kao moralne vertikale, kakav je, recimo, Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Tako je Putinova podrška pripala Miloradu Dodiku, predsjedniku RS i lideru SNSD-a, koji je iz Kremlja dobio vjetar u leđa za politiku koju vodi, ali i za odnose, koje je uspostavio između Moskve i Banjaluke. Najvažnije u svemu tome jeste da je predsjednik Dodik imao tretman državnika, pišu „Narodne novine“ a prenosi „Novi pečat“

Ujedno, to je po prvi put u istoriji Republike Srpske da je obezbjeđena tako direktna podrška sa jedne od najvažnijih svjetskih adresa.

„Dodik sasvim sigurno, ima i podršku Izraela. Visoki gosti na otvaranju Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci, svjedoče upravo o tome. Iako se opozicija svojim nedolaskom na otvaranje ovog centra, trudila da umanji značaj odnosa koje imaju RS i Izrael, to u suštini nije ni primijećeno“, ističu analitičari.

Ognjen Tadić je za sada uspio obezbijediti podršku Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno – demokratske partije Srbije, koji, istina, nije prešao izborni cenzus.

Predsjednički kandidat tzv. Saveza za promjene dobio je zvaničnu pozivnicu za učešće na gej paradi u Beograd, na koju je bio spreman da ode, ali su mu u posljednji čas iz izbornog štaba suflirali da mora voditi računa o svom imidžu u RS.

„Ne biraju te ambasadori, nego građani RS“, glasila je poruka iz agencije, koja se bavi kampanjom SDS-a.

Mladen Ivanić podršku za člana Predsjedništva može očekivati i od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, budući da je naklonost Bakira Izetbegovića već obezbjeđena.

„Vrh SDA odavno lobira da na centralni predizborni skup u Sarajevu dođe Erdogan i da izdiktira da u Predsjedništvo BiH, građani treba da izaberu Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića. Neće više biti Komšića, pa hoće Ivanića…Treba se prisjetiti brojnih usluga, koje je lider PDP-a ispunio sarajevskoj političkoj sceni. Recimo, spuštanja zastava na pola koplja na dan sahrane Alije Izetbegovića, kao i davanje diplomatskog pasoša Ejupu Ganiću, ratnom članu Predsjedništva BiH, koji na njega nije imao pravo po Pravilniku o diplomatskim ispravama“, podsjećaju upućeni.

Nije nepoznato da je Ivanić naložio DKP mreži, da odaju počast povodom smrti Alije Izetbegovića, dajući instrukcije da se spusti zastava na pola koplja i da se otvore knjige žalosti.

Erdogan bi, ukoliko ne dođe na centralni miting SDA, trebalo da iz Ankare pozove birače da glasaju za Izetbegovića i Ivanića.

„To će se najvjerovatnije i desiti i biće to pravi politički presedan. Imamo, recimo, jednu Srbiju, koja je odlučna u tome da se na bilo koji način ne miješa u politčku kampanju, jasno poručivši da će sarađivati sa svim partijama i predstavnicima koje izabere narod, dok će se Turska, izgleda direktno umiješati. Podržaće svoje favorite, Izetbegovića u FBiH i Ivanića u Republici Srpskoj“, rekao za „Narodne novine“ izvor iz Sarajeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se