9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Kako spriječiti kataklizmu 2032. godine?

VAŠINGTON, MOSKVA – Veliki asteroid „2004 VD17“ mogao bi da 1. maja 2032. godine udari u Zemlju i uništi čovječanstvo, a američki i ruski naučnici imaju različite prijedloge o tome kako spriječiti kataklizmu.

Kako otkrivaju naučni časopisi, Univerzitet „DŽon Hopkins“ i Ruski institut za istraživanje svemira predlažu različita rješenja za spašavanje Zemlje.

Amerikanci predlažu da se asteroid izbaci iz orbite tako što bi na njega bile ispaljene rakete, a Rusi vjeruju da bi taj asteroid iz orbite trebalo izbaciti udarom manjih asteroida.

Još prošle godine istraživači sa Odsjeka Primijenjene fizike na Univerzitetu „DŽon Hopkins“ započeli su projekat koji se tiče promjene putanje asteroida.

Glavna komponenta ovog projekta jeste raketa, koja bi trebalo da pogodi asteroid i spriječi ga da se približi Zemlji.

Približna cijena projekta je 350 miliona dolara, a istraživanje je već dobilo podršku NASA i Evropske svemirske agencije.

Međutim, naučnici iz Ruskog instituta za istraživanje svemira razvili su svoj način borbe sa asteroidima. Oni predlažu mijenjanje orbita opasnih asteroida izazivanjem sudara sa manjim asteroidima.

Ovaj plan zahtijevao bi lansiranje svemirskog broda sa lakomotornim raketama koje bi se mogle spojiti na manje asteroide i usmjeriti ih prema Zemljinom gravitacionom polju.

Kada dođu dovoljno blizu Zemlje, gravitacija bi natjerala manje asteroide da se zabiju u veće koji su prijetnja za planetu.

Ruski naučnici smatraju da bi ova tehnika bila isplativija nego ona koju predlažu američki kolege.

Ono u čemu se naučnici iz SAD i Rusije slažu jeste da će veliki asteroid proći pored Zemlje 1. maja 2032. na udaljenosti od 3.000 kilometara i da bi mogao da je „zakači“.

U dalekoj budućnosti mogući su naleti još ospanijih asteroida.

Tako 2182. godine, u narednom vijeku, Zemlji prijeti rizik od kontakta sa asteroidom „1999 RQ36“.

Sudar sa bilo kojim od ovih svemirskih tijela mogao bi izazvati eksploziju koja bi u potpunosti uništila civilizaciju.

Prema tvrdnjama Nase, između 2017. i 2113. oko 400 astronomskih objekata moglo bi doći u kontakt sa Zemljom.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se