20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kako hormoni određuju naš život

Hormoni koji reguliše menstrualne ciklus određuju naš ritam. Vrijeme između šestog i 13. dana ciklusu su najbolji za kreativne aktivnosti, ovaluacija je pravo vrijeme za zavođenje, a  period od 17. dana do javljanja predmenstrualnih simptoma je idealan za posjetu svekrvi.

PRVI DAN

Menstrualni ciklus u prosjeku traje od od 28 do 32 dana, a menstruacija žene prati od najčešće od 12. do 52. godine života.

Tokom prvog dana ciklusa najbolje je da se bavite papirologijom, planiranjem i zadacima koje duže vrijeme odlažete. Žena je tad najsmirenija, zbog niskog nivoa estrogena pa rado obavlja i obaveze koje joj nisu baš omiljene.

Sa druge strane, preporučuje se da se tada izbjegavaju teže fizičke aktivnosti, zbog niskog nivoa gvožđa u krvi. Na jelovniku tada treba da se nađu morski plodovi, zeleno lisnato povrće, a na njemu ne treba da budu ugljenihidrati.

OD ŠESTOG DO 13. DANA

Ovih nedelju dana karakteriše povećanje nivoa estrogena. U ovoj fazi mentalna energija, pamćenje i kreativnost dostižu vrhunac.

Zbog toga, dok traju ovi dani, prihvatite izazove, pokrenite nove projekte i budite fizički aktivni. Prihvatite i pozive za sastanke jer u ovo vreme koža blista. Kad je riječ o hrani, najbolje je da jedete celer, špargle, artičoke, paradajz i krompir.

OD 14. DO 16. DANA

Većina žena je u ovo vrijeme veoma raspoložena za seks. Nivo estrogena je izuzetno visok, žene su najprivlačnije i djeluju poput magneta na muškarce. Tokom ovih dana treba da izbjegavate ananas, brokoli i karfiol jer mogu da pokrenu preveliku proizvodnju testosterona.

OD 17 DANA DO PMS

Ova faza uzrokuje uspora telesnih reakcija, dovodi do osjećaja opuštanja, pa čak i letargije. Sve se to dešava jer estrogen ponovo pada.

Ako se posjeta svekrve gleda kao „manje omiljena“ obaveza, onda je ovo period za takav susret. U ovom stanju ništa ne može da vas iznervira.

Treba da izbjegavate hranu sa dosta šećera, birajte šaragrepu, bundevu, krompir, integralni pirinač i orašaste plodove.

OD 25. DANA DO PMS

Za većinu žena ovo je najgore doba ciklusa,  traje  tri do pet dana pre sledećeg menstrualnog ciklusa. Dolazi do pada estrogena, u tijelu se tada zadržava vodu, javlja se nervoza i stalni osjećaj gladi.  Najbolje je da u ovo vrijeme smanjite unos kafe, a da povećate unos vitamina B, odnosno hrane bogate ovim vitaminom, poput banana. Od dezerata za vas je najbolji izbor kompot.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se