4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Jedino moguća BiH uređena dejtonskim ustavom

BANJALUKA – Kandidat Stranke pravedne politike za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Goran Zmijanjac rekao je da je BiH jedino moguća onako kako je uređena dejtonskim ustavom.

On je istakao da je to konsocijativni model demokratije kakav postoji u Švajcarskoj i Belgiji, te da su težnje ka majorizaciji i preglasavanju izraz nekreativnosti politike iz Federacije BiH.

Kada je riječ o rješavanju pitanja „Sejdić-Finci“, Zmijanjac je rekao da SPP ima isti stav kao i ostale političke partije iz Republike Srpske. „Naš stav je da to za Srpsku nije problem, već da je to tuđi problem“, rekao je Zmijanjac.

On smatra da se glas Republike Srpske nije čuo u Sarajevu u proteklih osam godina i da je radilo mnogo kalkulacija na štetu Srpske.

Zmijanjac je istakao da će, ukoliko bude izabran na funkciju člana Predsjedništva BiH, britko, jasno i argumentima štititi interese Srpske i raditi na harmonizaciji odnosa, koristeći etiku i odgovornost.

Kada je riječ o spoljnoj politici, Zmijanjac je naveo je da će se zalagati, prije svega, za saradnju sa susjedima, te da će raditi na harmonizaciji odnosa između dva entiteta i tri naroda u BiH.

On kaže da će se zalagati za mirnu koegzistenciju u BiH i da Balkan prestane da bude bure baruta.

Zmijanjac smatra da je priča o EU i NATO suvišna i da predstavlja skretanje pažnje sa problema. „Za SPP je prioritet vraćanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske prenesenih na nivo BiH“, rekao je Zmijanjac.

Govoreći o odbrambenoj politici, Zmijanjac je rekao da je besmisleno postojanje vojske i da se zalaže za demilitarizaciju i pacifikaciju BiH, što će, kako kaže, dovesti do stabilnosti.

Kada je riječ o ekonomskoj politici i perspektivama, Zmijanjac je rekao da treba provesti racionalizaciju potrošnje i da bi budžet BiH trebalo smanjiti, jer je prenaduvan.

On je rekao da je administracija prevelika i da puno troši, te da treba preispitati postojanje mnogih agencija, koje ničemu ne služe i čiji se rezultati rada ne vide.

„Cilj SPP-a je da svaka porodica ima bar jednog zaposlenog“, rekao je Zmijanjac i dodao da je protiv „izdržavanja političkih partija iz budžeta“.

On je osudio vulgarne ispade tokom predizbornih tribina, kao i zloupotrebe funkcija i službenih vozila u promotivne i svrhu kampanje.

Zmijanjac je rekao da je SPP jedina realna opozicija za dva sukobljena bloka – aktuelne vlasti i opozicije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se