12 C
Zvornik
19. април 2024.

Jajinci – istorijski ožiljak na duši Srbije (foto)

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da će srpski narod zauvijek čuvati sjećanje na grad nevino stradalih Srba, Jevreja i Roma u Jajincima kao dio svog kolektivnog pamćenja i istorijski ožiljak na duši države i društva.

„Taj ožiljak nas obavezuje da u ime svih nevino mučenih i ubijenih ostanemo onaj deo svesti i savesti čovečanstva koji čini sve da se ovakvi zločini ma gde u svetu više ne ponove“, rekao je Nikolić na stratištu u Jajincima kod Beograda.

Prema njegovim riječima, ako iko ima pravo da opominje u ime nevino stradalih i poziva svijet na mir, razum i povjerenje – onda je to Srbija.

„Mi to i činimo ponosni na pretke, odgovorni prema potomcima“, rekao je Nikolić, koji je predvodio državnu komemorativnu svečanost posvećenu očuvanju dostojanstvenog sjećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom mjestu stradanja u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Srbije je istakao da je istorija Srbije „knjiga o stalnom stradanju jer je to usud države i naroda koji se nalazi na najljepšem mjestu na svijetu, na kulturološkoj, vjerskoj i političkoj raskrsnici“.

„Svaka sila je udarala i udara na nas, moćna i oslonjena nepravom nazvanim ‘pravog jačeg’. Zato je naš napaćeni narod pisao istoriju slobodarstva, narod koji nikada nije krenuo da osvaja, nije stvarao robove već ih je oslobađao, branio se i odbranio dovodeći sebe do ivice biološkog opstanka“, rekao je Nikolić.

Napominjući da nikada neće biti utvrđen tačan broj stradalih u Jajincima, drugom po veličini stratoštu Srba, Roma i Jevreja u Jugoslaviji, Nikolić je naglasio da su ubijani neprestano, bez smisla i neevidentirano u pokušaju zločinaca da svoj zločin sakriju kao da ga nisu počinili.

„Zamislite na ovom mestu grad sa više od 100.000 ljudi… u srpskoj tradiciji je praštanje, i mi živi smo oprostili zločincima što su povećali broj onih kojih se sećamo. Zaboravili nismo niti ćemo ikada moći“, istakao je Nikolić.

Uz najviše državne i vojne počasti, vijence stradalima su, osim Nikolića, položili i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i bivši zatočenik banjičkog logora Duško Stoiljković.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od četrdeset država.

Na komemoraciji u Jajincima bili su i predstavnici Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije, ratni veterani, nekadašnji zatočenici logora smrti, potomci stradalih, predstavnici brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umjetnosti, kao i učenici osnovne škole iz Jajinaca.

Umjetnički program „Njih su odveli u Jajince“ realizovalo je Udruženje scenskih umjetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se