20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Izgradnjom domova na Palama ostvaren dvodecenijski san

PALE – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas na Palama da je izgradnjom novih studentskih domova na Palama ispunjen dvodecenijski san da studenti dobiju kvalitetnije uslove za studiranje.

Mutabdžija je istakao da su novoizgrađeni domovi funkcionalni i da će pružiti novi komoditet i sve potrebne uslove za smještaj studenata.

Na pitanje da li će Vlada Republike Srpske preuzeti od Univerziteta u Istočnom Sarajevu kredit od 12 miliona maraka za izgradnju ovih domova, Mutabdžija je istakao da je to pitanje za novu vladu, ali svaka vlada će, kao i dosadašnje, voditi računa o narodnim poslovima i o svakom dijelu Srpske na isti način, a to znači da nema favorizovanja bilo koga.

„Nova vlada i Narodna skupština će ići u smjeru da se zadovolje potrebe Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, rekao je Mutabdžija.

On je najavio da će za desetak dana zvanično početi i radovi na studentskom domu u Foči.

Mutabdžija je danas posjetio i Fakultet za fizičku kulturu i sport u Stambolčiću gdje se upoznao sa stanjem na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da je značaj ovih domova izuzetno veliki, jer garantuje visok standard studentima koji će tu biti smješteni, te garantuje da će ostati na ovom prostoru, što je i osnovni cilj – da se omladina zadrži.

Grujić je istakao da će Univerzitet, osim podizanja studentskog standarda u domovima, raditi i na podizanju standarda svih 15.000 studenata.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica istakao je da je Unija poslala urgenciju Rektoratu da se što prije u novoizgrađenim domovima opremi i ostatak soba kako bi studenti mogli da se usele, jer su sada smješteni u katastrofalnim uslovima.

Govedarica je naglasio da je potrebno završiti i četvrti paviljon u Banjaluci i dom u Foči, ali ništa nije urađeno ako se ne napravi studentski dom u Lukavici u Istočnom Novom Sarajevu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović otvorili su prije sedam dana novoizgrađene domove kapaciteta 600 kreveta.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se