9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Izborne nepravilnosti prijavljene tužiocima

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne može da krivično progoni odgovorne u izbornoj administraciji za počinjene propuste tokom izbornog procesa već je to u nadležnosti tužilaštava kojima smo već dostavili nekoliko slučajeva u kojima postoje sumnje da se radilo nezakonito.

Istakao je to juče predsjednik CIK-a Stjepan Mikić i naglasio da komisija ima na raspolaganju novčane kazne i četvorogodišnju zabranu rada u biračkim tijelima. Mikić je rekao da je CIK nakon svakih izbora sankcionisao nekoliko stotina članova biračkih odbora zbog neodgovornog rada i da će tako biti i ove godine kada izborni proces bude završen.

– Opštinske izborne komisije i birački odbori prošli su obuku, ali zbog grešaka koje su oni pravili ponovo se broje glasački listići. Naša obuka nije urodila plodom, ali očito je da oni imaju neke druge obuke. Birački odbori nisu na najbolji način imenovani – rekao je Mikić.

Najavio je da će CIK sprovesti analizu da bi utvrdio da li je ove godine u odnosu na ranije izbore bilo više ponovnih brojanja glasačkih listića, piše današnji Glas Srpske.

– CIK će za dan ili dva u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu završiti ponovno brojanje glasova koje smo naredili po službenoj dužnosti – kazao je Mikić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se