18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić: BiH treba da ide ka Evropskoj uniji

BANJALUKA – Kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da BiH treba da ide ka Evropskoj uniji, ka kojoj ide i Srbija.

Ivanić je istakao da je potrebno imati dobre odnose i sa Rusijom, koja nema ništa protiv ulaska BiH u EU.

Prema njegovim riječima, BiH u NATO treba da uđe samo ukoliko uđe i Srbija. „Dok Srbija ne postane član NATO-a, ta tema u BiH ne postoji“, kaže Ivanić za Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/.

On je dodao da će se posvetiti ekonomskim reformama i privlačenju investicija, jer član Predsjedništva BiH može promovisati mogućnosti ulaganja.

Ivanić je naglasio da Srpska treba vratiti određene nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH, te ukazao da je Srpska sačuvala dosta svoje samostalnosti i da ima dva puta veći budžet od BiH.

On je rekao da je najveći dio nadležnosti prenesen, zahvaljujući nametnutim zakonima za koje su glasali poslanici SNSD-a u parlamentu BiH.

Ivanić je istakao da se velika sredstva odvajaju za Oružane snage BiH, te da će se zalagati da se smanji broj vojnika, kao da bi ih trebalo opremiti posebno za intervencije u slučajevima velikih nepogoda.

On je naglasio da je protiv miješanja u unutrašnje odnose u FBiH, da je protiv bilo kakve teritorijalne reorganizacije u BiH i otvaranja priče o trećem entitetu.

„Treći entitet, hrvatski enitet, sigurno bi značio stavljanje pod veliki upitnik Dervente, Broda, Šamca, pa i Šipova“, istakao je Ivanić i dodao da je protivnik i priče o Sarajevu kao distriktu.

On je naglasio da Republika Srpska nema nijedan razlog da otvara Dejton, za koji treba da se čvrsto drži, a da je sve drugo izazov.

„Republika Srpska treba da jača sebe, svoju stabilnost i da čeka neko vrijeme, kada političke okolnosti budu drugačije za ostvarenje svog definitivnog cilja. Ne mislim da će se to desiti sada, ali jačajući vlastite institucije i te kako stvaramo pretpostavke za krajnje rješenje“, rekao je Ivanić.

On je poručio da će, ukoliko bude izabran u Predsjedništvo BiH, čuvati ustavnu poziciju Republike Srpske.

Komentarišući tok predizborne kampanje, Ivanić je rekao da na samom kraju očekuje kritike i cijepanje plakata, ali da će se truditi da protivkandidate poštuje i da o njima ne govori negativno.

„Osudio sam to što se desilo u Trebinju, ali ne mogu odgovarati za to što skandira publika. PDP nikada nikoga nije vrijeđao“, rekao je Ivanić i dodao da ni sam nikada nije dobio izvinjenje za uvrede koje su mu upućene.

On je zaključio da je vrijeme za promjene, pa je pozvao građane da 12. oktobra izađu na izbore.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se