20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Iranski špijuni opet aktivni u BiH

SARAJEVO – Prisustvo pripadnika iranske tajne obavještajne službe u BiH pojačano je od početka septembra, kao i aktivnosti iranskih službenika i diplomata, kaže sagovornik „Glasa Srpske“ blizak bezbjednosnim agencijama.

Sagovornik „Glasa“ kaže da u posljednjih mjesec i po lica povezana sa iranskom obavještajnom službom najviše kontaktiraju predstavnike nevladinog sektora i lica okrenuta radikalnom islamu i terorizmu, piše Glas Srpske.

– Zabilježeno je i više kontakata sa pojedincima iz vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. Posljednjih mjeseci saradnici te službe učestalo prelaze granicu. Mnogi od njih koriste identifikaciona dokumenta BiH, Libana, Iraka, Turske, Sirije i Izraela, koje dobiju preko Hamasa i Palestinske uprave u Gazi – kaže on.

Dodaje da je posebno interesantan šef iranske obavještajne službe koji radi pri iranskom Ministarstvu bezbjednosti i informisanja (MOIS) Abolghasem Parhizkar, koji ima diplomatski pasoš i koji je ove godine dva puta dolazio u BiH. Druga obavještajna služba je Iranska revolucionarna garda (IRGC), koja je takođe aktivna u BiH i čije se vojno-obavještajno prisustvo ogleda u radu njihovih ljudi kao uglednih profesora, naučnika i kulturnih radnika.

– Na diplomatski pasoš u BiH ulaze Nasrolah Pezhmafar i Mohamad Mahdi Fadakar Davrani, a na službeni Vahid Hozouri i Sorouh Jusefi. Prilikom kontrola posebna pažnja obraćana je na jednog sumnjivog „diplomatu“ koji je došao u Sarajevo, a koji je prije toga boravio u Tajlandu, Indiji i Gruziji, gdje su ranije izvedeni teroristički napadi – dodaje on.

Naglašava da je zbog sumnjivih identiteta pod posebnom pažnjom bilo više lica koja su posljednjih mjeseci na diplomatske i građanske pasoše u nekoliko navrata letjeli na relacijama Istanbul – Sarajevo, Beč – Sarajevo, i obrnuto.

Dodaje da iranski službenici i diplomate nisu bili tako aktivni otkad su u maju prošle godine iz BiH protjerani iranske diplomate Hamzeh Dolab Ahmad i Jadidi Sohrab, koji su u iranskoj ambasadi u BiH radili za Ministarstvo nacionalne bezbjednosti Irana (Misiri). Oni su, koristeći diplomatski status, radili poslove suprotne zakonima i propisima BiH.

Zapadne bezbjednosne službe raspolažu sa oko 650 imena pripadnika najviše iranske, ali i još nekoliko obavještajnih službi islamskih zemalja u BiH, dok je u službama u BiH u opticaju još 330 imena.

– Taj broj od skoro 1.000 pripadnika tajnih obavještajnih službi Irana, Pakistana, Kuvajta i Saudijske Arabije je alarmantan i predstavlja posebnu kočnicu na putu BiH ka NATO-u – zaključio je naš sagovornik.

Maskiranje

Poslije upada vojnika IFOR-a u teroristički kamp na Pogorelici 1996. godine, bošnjačke vlasti su se pod snažnim pritiskom Amerikanaca formalno odrekle iranske vojne i obavještajne pomoći.

Od tada, aktivna uloga iranskih emisara u BiH zamaskirana je osnivanjem brojnih kulturnih, naučnih i obrazovnih organizacija, institucija i udruženja. Najvažniji punktovi Iranske revolucionarne garde u BiH su naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ i Persijsko-bosanski koledž koji je otvoren 1999. godine u Ilijašu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se