9.3 C
Zvornik
23. април 2024.

Hrvatska je toliko u krizi, da bi i najtrijezniji potegao čašicu rakije

Britanski BBC u analizi privrednog stanja u Hrvatskoj nakon ulaska u EU, piše da se čini neizbježnim da će država u 2015. ući sa 6 godina neprekinutom recesijom

Britanski BBC u analizi privrednog stanja u Hrvatskoj nakon ulaska u EU, piše da se čini neizbježnim da će država u 2015. ući sa 6 godina neprekinutom recesijom.

Slikovito opisuje slavlje ulaska Hrvatska u Uniju uz vatromet i „Odu radosti“, ali i napominje kako dobro raspoloženje nije dugo trajalo.

„Država je zapela u, čini se, beskrajnoj recesiji koja će i najtrezvenijeg Hrvata staviti u iskušenje da potegne čašicu rakije“, navodi britanska medijska kuća i dodaje da će biti težak zadatak izlazak iz recesije.

Tokom prošlih mjeseci analitičari su pisali o mogućnosti da Evropska unija i Međunarodni monetrani fond ponude najmlađoj članici EU program pomoći.

„To će zavisiti od dubokih rezova u javnoj potrošnji i podsticanju preduzetništva“, objašnjeno je u tekstu BBC-ja čiji autor smatra da će do dubokih rezova teško doći u godini prije parlamentarnih izbora, prenosi „Večernji list“.

Viši direktor za inovacije u vladinoj agenciji HAMAG-BICRO, Ivo Friganović, podsjetio je da su još u procesu pripreme dokumenata koji će državi omogućiti korišćenje strukturalnih fondova od Evropske komisije i da se tu govori o oko „milijardu evra godišnje“.

„To će otvoriti mnogo snažnije finansiranje za razvoj proizvoda u malim i srednjim preduzećima u Hrvatskoj“, smatra Friganović.

Stanovnici u Hrvatskoj, dodaje BBC u analizi, nisu imali prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a finansijska kriza koja je poharala Evropu samo je najoptimističnije ostavila u uvjerenju da će članstvo biti lijek za sve hrvatske ekonomske probleme.

Pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić pokušao je, ipak, da odbrani hrvatski ulazak u EU činjenicom da se izvoz u države članice u prvoj godini povećao za 15 posto.

„Napokon smo postali dio zajedničkog tržišta sa svim slobodama“, poručio je Marušić i dodao da mu poslodavci govore da su vrlo optimistični i da već osjećaju korist, poput lakšeg poslovanja od onog prije ulaska u EU.

Marušić priznaje da se država nije dovoljno pripremila da bi bila ekonomski konkurentna na zajedničkom tržištu i kako teško pronalaze ravnotežu između budžetske discipline i štednje s jedne strane i rasta s druge.

„U prošlosti smo imali prilično neodgovorne ekonomske politike. No, evropski semestar vrlo je dobar instrument za disciplinovanje“, zaključak je Marušića.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se