8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Hong Kong: Novi sukobi između demonstranata i policije

HONG KONG – U centralnom dijelu Hong Konga tokom noći došlo je do novih sukoba između demonstranata i policije.

Guverner Hong Konga Si Leung upozorio je juče da će policija osigurati da kancelarije vlasti i škole sutra budu ponovo otvorene.

Aktivisti se protive planovima Pekinga da na izborima za guvernera Hong Konga 2017. godine mogu da izađu samo odobreni kandidati.

Sukobi su izbili rano jutros u oblasti Mong Kok i policija je upotrijebila biber sprej.

Leung je snažno osudio nasilje i upozorio da će se nastaviti ukoliko ne bude ustanovljen „društveni red i mir“.

„Vlada i policija imaju odgovornost i odlučnost da preduzmu sve što je neophodno da ustanove socijalni mir“, naglasio je Leung i dodao da je najbitnije da demonstranti omoguće osoblju vladinih kancelarija da se vrate na posao, te da očiste glavne saobraćajnice kako bi i škole mogle ponovo početi sa radom.

Federacija studenata Hong Konga povukla se krajem sedmice sa planiranih pregovora sa vlastima, optužujući vladu da dozvoljava bandama da napadaju demonstrante, što je juče oštro demantovao sekretar za bezbjednost grada Laj Tung Kvok.

Mirni protesti počeli su 22. septembra, ali je prošlog vikenda došlo do eskalacije nakon što je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su se okupili ispred sjedišta Vlade.

Reagovanje policije osuđeno je kao pretjerano, zbog čega se još nekoliko hiljada ljudi pridružilo protestima, blokirajući ključne dijelove grada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se