23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Haški tribunal: Stroga pravila, džeparac i balkanski TV kanali

HAG – U pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 2005. godine bila su 64 pritvorenika, danas ih je 20, a prema procjeni uprave Tribunala, u decembru 2016. trebalo bi da ih ostane 12.

Pravila pritvorske jedinice su veoma stroga i jasna – pritvorenici iz svoje ćelije mogu izaći svakog dana u sedam, dok u 20.30 časova moraju biti u ćeliji, koja se tada zatvara. Osim što vrijeme provode na suđenjima, pritvorenici unutar pritvorskih jedinica imaju mogućnost da sami kuvaju hranu, igraju fudbal, košarku, slušaju muziku. Mogu da se posvete i vjeri u prostoriji predviđenoj za te namjene, ali i vrtlarstvu i organizovanju koncerata zajedno sa drugim pritvorenicima.

Uprkos brojnim sadržajima, skoro pola dana provode u zaključanoj ćeliji veličine desetak metara kvadratnih, a u kojoj se nalaze krevet sa željeznim okvirom i spužvom, ormar, televizija koja ima satelitske kanale uključujući i programe iz zemalja bivše Jugoslavije. Pritvorenici imaju na raspolaganju džeparac koji iznosi 60 evra mjesečno, a primaju ga iz budžeta Haškog tribunala. Džeparac obično troše na kupovinu telefonskih kartica. Hrana je, uglavnom, internacionalna, zbog čega se, kako kaže uprava pritvora, pritvorenici najviše žale.

Anadolija

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se