2 C
Zvornik
20. април 2024.

Džihadisti ubili heroinu Kobanea

KOBANE – Djevojka koja je postala simbol otpora džihadistima u Kobaneu, nakon što se njena fotografija sa dva raširena prsta kao simbol mira proširila globalnim medijima, zarobljena je i pogubljena.

Pripadnica kurdskih snaga pod pseudonim Rehana postala je simbol nade u opkoljenom sirijskom gradu nakon što je jedan novinar objavio njenu fotografiju na „Tviteru“ sa izjavom u kojoj tvrdi da je ubila više od sto pripadnika Islamske države (IS). Vijest da su joj džihadisti odrubili glavu prenijelo je nekoliko svjetskih medija, ali za sada nema zvanične potvrde.

Kobane, sirijski pogranični grad ka Turskoj, pod snažnom je ofanzivom islamista više od mjesec. Džihadisti drže sve strane osim sjeverne, a za grad i goli život bore se kurdske snage na zemlji uz pomoć američkih i savezničkih bombardera iz vazduha.

Na bojnom polju aktivno učestvuju i žene, što je veoma neobično u ovom pretežno islamskom dijelu svijeta. U aprilu su kurdski borci osnovali ženske jedinice, koje su od tada narasle na više od 10.000 boraca.

– Te ženske snage odigrale su glavnu ulogu u borbama sa IS – kaže bezbjednosni zvaničnik kurdskog regiona u Siriji Naser Haj Mansur.

Jedna od njih je i Afšin Kobani, kako je ratno ime dvadesetosmogodišnje učiteljice koja je kredu i tablu zamijenila puškom.

– Izgubila sam mnogo prijatelja i riješila da moram da se pridružim. Ovo je naša zemlja, naš grad i ako ga mi ne branimo, ko će drugi? – kazala je ona. Poslije više od godinu borbi, Kobani je postala komandant i to mješovite jedinice.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#e2e2e2″ arrow=“yes“ align=“right“]Ona je spasila Kobane[/quote]

Bez obzira na „geografiju“ za same Kurdkinje puška u ruci i nije tolika novost. Decenijama su se borile rame uz rame sa muškarcima u gerilskom ratu protiv Turske, za nezavisnost Kurdistana, odavno „izdijeljenog“ između te zemlje i Sirije, Iraka i Irana. Sada su se samo neprijatelji promijenili.

Kurdske snage, potpomognute vazdušnim operacijama SAD, nastavljaju borbe protiv Islamske države oko Kobanea.

U kopnenim borbama za Kobane ubijeno je više od 800 osoba od početka ofanzive islamista. Džihadisti su izgubili 481 borca, a Kurdi 313, tvrdi Sirijska opservatorija, dodajući da je među poginulima i 21 civil.

Novi snimak

IS je objavio snimak na kojem se vidi britanski talac Džon Kantli kako šeta i priča među ruševinama Kobanea.

Snimak vjerovatno predstavlja način propagande IS, koji time želi da negira nedavne izvještaje kurdskih snaga da su otjerali iz Kobanea džihadiste. U petominutnom videu naslovljenom „Unutar Ajn el Islama (Kobanea)“ vidi se britanski fotoreporter kako šeta i prolazi pored ruševina zgrada. Poruka tog snimka glasi da je Kobane skoro potpuno pod kontrolom IS.

– Mudžahedini upravo sada čiste, ulicu po ulicu, zgradu po zgradu – rekao je Kantli.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se