5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Džihadisti objavili snimak britanskog novinara (video)

BAGDAD – Militantna organizacija „Islamska država“ objavila je snimak na kojem je prikazan oteti britanski novinar DŽon Kentli koji šeta i govori unutar sirijskog grada Kobanija.

U petominutnom videosnimku nazvanom „Unutar Ajn al Islama“, što je arapsko ime za Kobani, Kentli je prikazan kako šeta oko ruševina uništenih zgrada. Na snimku on se ponaša kao „izvještač“ sa terena i negira izvještaje da su militanti protjerani iz grada.

Kobani je duže od mjesec dana pod opsadom islamista.

Kurdske snage brane ovaj grad od velike strateške važnosti na granici između Sirije i Turske i nedavno je saopšteno da su islamisti protjerani.

Britanskog novinara Kentlija, koji je radio za „Sandej tajms“, „San“ i „Sandej telegraf“, džihadisti su prvi put oteli u julu 2012. godine. On je kasnije oslobođen, ali se kasnije tokom iste godine vratio u Siriju, gdje je ponovo zarobljen.

On se od tada pojavljivao u nekoliko propagandnih video snimaka „Islamske države“, na kojima čita šta mu je napisano. Posljednji video snimak Kentlija je prvi napravljen na otvorenom prostoru.

[mom_video type=“youtube“ id=“DzSgiWXVqW4″]

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se