24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Dolazak putina velika čast za Srbiju, ali i za Srpsku

BEOGRAD – Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina na vojnu paradu srpske vojske u Beograd velika je čast za Srbiju, ali i za Republiku Srpsku, pošto predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima veoma dobre odnose sa liderom Rusije, rekao je Srni vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.

„Ja u tome vidim zaista veliki događaj, ne samo za Srbiju nego i za Republiku Srpsku, pošto znamo da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ima veoma dobre odnose sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom“, rekao je Lazanski.

On je napomenuo da je dolazak predsjednika najveće nuklearne sile na svijetu, na vojnu paradu srpske vojske velika čast za Srbiju, koja tim događajem potvrđuje da nastavlja antifašističku tradiciju.

„Dolazak Putina u bilo koju zemlju je čast za tu državu. Srbiji je velika čast da je predsjednik nuklearno najmoćnije vojne sile na svijetu – a Rusija je nuklearno najmoćnija vojna sila na svijetu – dođe na paradu njene vojske“, rekao je Lazanski.

On je ukazao da je prisustvo ruskog predsjednika na vojnoj paradi povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, važno zato štu su u borbama za oslobođenje grada od nacističke soldateske, zajedno sa partizanskim jedinicama, ginuli i vojnici Crvene armije.

Lazanski je istakao da je Putinov dolazak važan i zbog ekonomskih razloga, jer će biti potpisani mnogi ugovori Srbije i Rusije o ekonomskoj saradnji i proširenju ekonomskih perspektiva.

On je naglasio da se značaj vojne parade ne može novčano valorizovati i objasnio da je vojna parada „vrlo značajan događaj u ukupnom životu i biću jedne oružane sile“, jer je njena svrha samopotvrđivanje i jačanje osjećaja časti jedne armije.

„Parade nisu slučajno kao fenomen prisutne otkad postoji vojska i, bez obzira što sad mnogi kažu to će da košta, naravno svaka vojska košta, podsetio bih na onu staru uzrečicu – ako nećeš da ti paradira tvoja vojska, paradiraće ti neka tuđa vojska“, rekao je Lazanski.

Prema njegovim riječima, konačno se i EU danas, barem zvanično, bazira na antifašizmu i Srbija samo nastavlja ono što je istorijski potpuno nesporno, a to je da je Srbija bila na strani pobjednika i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu.

Od prikazanog na samoj paradi, Lazanski je kao najzanimljivije izdvojio završni ešalon u defileu kod Palate „Srbija“.

Lazanski kaže da će biti prikazano borbeno oklopno vozilo na točkovima – konfiguracije „osam puta osam“ – „lazar jedan“ kao demonstrator novih tehnologija i „lazar dva“, potpuno novo borbeno vozilo za koje Srbija ima šansu da ga proda nekim arapskim zemljama.

„`Lazar dva` je vozilo u čiju proizvodnju može da se uključi i vojna industrija iz Republike Srpske. To je vozilo koje je po performansama možda nešto slabije od čuvene `patrije` /finskog proizvođača/, ali je zato tri puta jeftinije“, rekao je Lazanski.

On je naveo da će biti prikazani raketni sistem kopnenog baziranja „alas“, koji Srbija isto razvija za Emirate, raketni sistem modularnog tipa „košava“, kao i samohodne haubice „B-52“.

„Samohodne haubice `B-52` smo već prodali Bangladešu, Keniji i Mijanmaru. To je jedna od trenutno četiri, možda, najbolje samohodne haubice tog kalibra u svetu, koje prave Šveđani, Izraelci, Južnoafrikanci i mi“, objasnio je Lazanski.

On je naveo da će, između ostalog, biti prikazane i puške „M-21“, novi minobacači, kamioni „FAP 11-18“, do višecijevnih bacača raketa, koji su već bili ranije na paradama kao što je „oganj“, ali i modifikacije protivavionskih raketnih sistema – „neva“ i „kub“.

„U vazduhoplovnom ešalonu će biti sve ono što je bilo i ranije, ali završni ešalon, koji će pokazati novitete, potvrdiće da vojna industrija Srbije ima perspektivu i da je ostala vrlo snažna, a uostalom tu je i mogućnost veoma dobre saradnje sa vojnom industrijom iz Republike Srpske“, rekao je Lazanski.

Povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i 70-te godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, u Beogradu će u četvrtak, 16. oktobra, biti održana vojna parada pod nazivom „Korak pobednika“.

Po pristizanju ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Bulevar Nikole Tesle, kod Palate „Srbija“, nekadašnjeg SIV-a, predviđeni su počasna paljba i intoniranje himne Srbije „Bože pravde“.

Nikolić će, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, održati govor, kao i Putin, a zatim će načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković, kao komandant vojne parade, predati raport.

Uslijediće padobranski skok – desant pripadnika Vojske Srbije, defile pješadijskog ešalona, egzercir Garde, Vojske Srbije, a zatim defile brodova Rečne flote, defile motorizovanog ešelona, defile vazduhoplovnog ešalona i letački program ruske Akro-grupe „Striži“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se