23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Đokić: Stvoreni uslovi za vanredno usklađivanje penzija

BANJALUKA – Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske pripremiće za sjednicu Vlade informaciju i odluku, kojom bi bilo definisano vanredno usklađivanje penzija u toku ove godine, saopštio je resorni ministar Petar Đokić.

„Saglasili smo se sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske da bi trebalo sačuvati princip da rast plata prati istovremeno i rast penzija, odnosno da se učešće prosječne penzije u prosječnoj plati ne spušta ispod 40 odsto“, rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja penzionera Republike Srpske Radom Rakuljem.

Đokić je istakao da Vlada Republike Srpske treba da razmotri i donese odluku o ovom pitanju naredne sedmice.

„Mislim da smo stvorili uslove da možemo donijeti odluku o vanrednom usklađivanju penzija, a način kako će ta odluka biti provedena, na koji će se period on odnositi, kako i koji procenat, to je u okviru Vlade Republike Srpske“, rekao je Đokić.

On je naveo da resorno ministarstvo procjenjuje da će imati pozitivne pokazatelje na kraju ove godine, koji će omogućiti donošenje odluke o redovnom usklađivanju penzija, a što je po zakonu i obaveza da se čini svakog januara.

Đokić je rekao da je neprihvatljivo povećanje penzija u Srpskoj od jedan odsto, ističući da on želi da to bude svakako više.

On je naveo da je za vanredno usklađivanje penzija potrebno dodatnih oko 2,1 miliona KM, ako bi to bilo na bazi ranije inicijative o povećanju penzija u Srpskoj od tri odsto, te pojasnio da bi se povećanje penzija odnosilo samo na tri preostala mjeseca u ovoj godini.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da Udruženje traži od Vlade Republike Srpske usklađivanje rasta penzije sa rastom plata i troškova života.

„Očekujemo u tom pogledu razumijevanje od Vlade Republike Srpske i predstavnika političkih subjekata koji čine Vladu“, istakao je Rakulj.

On je rekao Udruženje penzionera Republike Srpske ne ucjenjuje vlast pred izbore, zaključujući da je riječ o redovnom pristupu onim pitanjima o kojima je Udruženje davno zauzelo stav da će u slučaju povećanja plata ići i povećanje penzija u Srpskoj.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se