23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Đokić: Socijalisti u Srpskoj osvojili 5,06 odsto glasova

BANJALUKA – Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da je na osnovu 78,78 odsto obrađenog glasačkog materijala ova stranka osvojila 5,06 odsto glasova za nivo Republike Srpske, što je nešto bolji rezultat u odnosu na prošle opšte izbore kada je iznosio 4,23 odsto.

Đokić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su ovo nepotvrđeni i preliminarni rezultati, ali da vjeruje da će u obradi preostalog dijela glasačkog materijala doći do određenih promjena i da će SP u zbiru apsolutnih vrijednosti dobiti i više glasova.

On je rekao da ga raduje činjenica da je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik ostvario izbornu pobjedu.

Kada je riječ o izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, Đokić je rekao da prema podacima SP trenutno blagu prednost ima kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić od nekoliko stotina glasova u odnosu na kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Željku Cvijanović.

„U CIK BiH još će se morati sačekati rezultati koji će doći sa nepotvrđenih glasačkih listića, onih koji dolaze poštom i putem mobilnih timova, kada će se moći utvrditi konačan rezultat za srpskog člana Predsjedništva BiH“, rekao je Đokić.

On je istakao da ove izbore karakteriše velika neizvjesnost, te povećana izlaznost, što znači da su građani imali želju i volju da biraju i da učestvuju u izbornom procesu.

„To je potvrda da je Republika Srpska demokratski razvijeno i zrelo društvo koje se stalno unapređuje i razvija“, naglasio je Đokić.

Đokić je rekao da je zabrinut zbog činjenice da je na ovim izborima u Banjaluci visok procenat nevažećih listića, zbog čega bi bilo dobro da se omogući detaljniji uvid u taj izborni materijal.

On je rekao da je SP spreman da nastavi razgovore sa sadašnjim koalicionim partnerima SNSD-om i DNS-om o formiranju skupštinske većine u parlamentu Srpske u naredne četiri godine.

Đokić je napomenuo da je neprihvatljivo da je na ovim izborima u Brčko distriktu oko 40.000 građana ostalo uskraćeno za pravo glasa zbog insistiranja na opciji državljanstva kao preduslovu za glasanje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se