12 C
Zvornik
19. април 2024.

Đokić: Borački dodatak da preraste u boračku penziju

RIBNIK – Nosilac liste Socijalističke partije /SP/ za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Petar Đokić izjavio je da je cilj da mjesečni borački dodatak narednih godina, kada Republika Srpska bude ekonomski jača, postane boračka penzija.

„To je ono što borci zaslužuju i što treba da imaju kao mjerilo bezbjednosti“, poručio je Đokić na predizbornom skupu u Ribniku.

On je podsjetio da je mjesečni borački dodatak uveden prije dvije godine kada je je bilo 32.000 boraca, a danas ovaj dodatak prima 56.000 boraca.

Đokić je istakao da se mora obezbijediti dovoljno sredstava za ta izdvajanja, a što se može postići ekonomskim jačanjem Republike, posebno u energetskom sektoru gdje „Elektroprivredu“ vidi kao nosioca razvoja Republike Srpske.

On je naveo da Srpska ima 14.000 manje nezaposlenih nego na početku njegovog mandata u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

Đokić je dodao da Srpska iz godine u godinu ima sve više penzionera, te da se u narednim godinama moraju naći novi izvori finansiranja.

„Trudio sam se da u prethodne četiri godine učinimo penzioni sistem stabilnim i sigurnijim za buduće vrijeme. Želim da on bude još sigurniji, jer penzioneri to zaslužuju“, poručio je Đokić.

On je dodao da je u razvoju Republike Srpske njena snaga i stabilnost.

Prema njegovim riječima, SP je partija koja je ostala doljedna svojim izvornim principima, a to je da teži društvu socijalne pravde, slobode, humanosti, solidarnosti, jednakosti i gdje će vlast biti socijalno odgovorna.

Komentarišući uvrede na tribini Saveza za promjene u Trebinju, Đokić je ocijenio da je to nedopustivo.

„Oni su na toj tribini oblatili i izvrnuli ruglu predsjednika i premijera Republike. Građani su prepoznali to kao pokušaj očajnika koji misle da se na taj način dobija vlast“, rekao je Đokić.

Nosilac liste Socijalističke partije za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Izborne jedinice jedan Živko Marjanac poručio je da više neće biti prenošenja nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.

On je istakao da je u periodu od 2001. do 2005. godine preneseno više od 80 nadležnosti, od kojih su neke Republiku Srpsku dovele u nezavidan položaj kada je riječ o ekonomskom razvoju.

„Nadležnosti su prenesene da bi se formirale razne agencije koje troše ogromna sredstva, a sredstva uglavnom idu iz entiteta“, rekao je Marjanac.

On je naglasio da se te nadležnosti teško mogu vratiti, osim u slučaju eventualnih ustavnih promjena kada Srpska ne bi prihvatila prenos onih nadležnosti koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

Kandidat SP za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice tri Mileva Tučić poručila je da će se boriti za socijalnu politiku i bolji standard stanovnika Ribnika, posebno socijalno ugroženih kategorija.

„Mi smo partija radnika, iskrenog rada, privređivanja i partija običnog čovjeka“, istakla je Tučićeva i naglasila da poslodavci moraju čuvati radnika, uplaćivati doprinose i isplaćivati dobre plate.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se