9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Nakon izbora ista politika – afirmacija Srpske

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da politika državnog vrha Srpske, nakon oktobarskih izbora, ostaje ista i da će biti usmjerena na dalje pozicioniranje i afirmaciju Republike Srpske kroz dejtonski mirovni sporazum i Ustav Srpske.

„Ono što je dobro za Republiku Srpsku, to ćemo raditi i u narednom periodu. Nemamo namjeru odustajati od naših strateških ciljeva“, rekao je Dodik.

On je naglasio da će politika Republike Srpske u budućnosti biti ojačana nastojanjem da se nadležnosti koje su na sumnjiv način prenesene na nivo BiH, vrate Srpskoj.

Dodik je istakao da će poseban akcenat biti stavljen na jačanje ekonomije, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta.

Južni tok neće stati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras Srni da je za Republiku Srpsku izuzetno važna realizacija gasovoda „Južni tok“ i da taj projekat neće biti zaustavljen.

„Idemo u dalju proceduru, nećemo stati. Neće se zaustaviti taj projekat. Idemo u izgradnju gasovoda“, rekao je Dodik, koji je danas u Beogradu prisustvovao vojnoj paradi „Korak pobjednika“, održanoj povodom 100 godina od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da je sa predsjednikom Izvršnog odbora „Gasproma“ Aleksejom Milerom razgovarao u vezi sa „Gaspromom“.

Dodik je rekao da je iza njega izuzetno uspješan dan i da se u nekim dijelovima razgovora sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom „moglo vidjeti šta ruska politika i privreda na ovom prostoru misle“.

On je naglasio da je Putin ovom prilikom govorio o mogućnosti da se pokuša putem ruskih poslovnih banaka finansirati poljoprivreda za rusko tržište.

„Tu mogućost ćemo dobro izučiti i mi u Republici Srpskoj, te pokušati da napravimo iskorak“, dodao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je istakao da je Jugoslavija bila velika zabluda srpskog naroda u prošlom vijeku i da Srbi i u Srbiji i u Republici Srpskoj treba da se okrenu stvaranju svoje države i da odbrane svoj identitet.

On je rekao da su Srbi u oba svjetska rata najviše stradali u regionu, a da su ustaše i drugi kvislinzi iz toga pokušali da izvuku korist.

„Srbi danas moraju da odbrane sve ono što se tiče njihovog identiteta, pismo, jezik, kulturu, krsnu slavu i sve ono što jeste identitet i da taj identitet ne skrivaju ni od koga i da se njega ne stide“, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da su prilikom radnog ručka koji je državni vrh Srbije organizovao u čast predsjednika Rusije dotaknute brojne istorijske teme i da je pitanje koliko bi bilo Srba i Rusa da nije bilo stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se