18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Koalicija SNSD-DNS-SP će formirati Vladu Srpske

BANJALUKA – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je uvjeren da će koalicija SNSD-DNS-SP veoma brzo formirati novu vladu Republike Srpske.

„Ova koalicija sa 42 poslanika u parlamentu Srpske formiraće vladu Republike Srpske. Pozivamo da se jave oni koji misle da bi mogli da budu sa nama“, rekao je danas novinarima Dodik u Banjaluci, nakon što je prisustvovao proslavi krsne slave Stranke Nova Srpska – Svete Petke.

Dodik je rekao da je danas vrlo važan dan, jer je konačno CIK BiH nešto prebrojao i utvrdio. On je naveo da će SNSD provjeravati neke stvari, jer veoma čudno zvuči da je smanjen broj koalicionih poslanika sa 44 na 42 u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Znamo mi ranije koncepcije na koje se išlo – ako ne možeš da pobijediš SNSD i Milorada Dodika onda pokušaj da ga učiniš slabijim“, napomenuo je Dodik.

On je poručio da će SNSD biti jači nego što je bio, jer želi i uključiće nove ljude u sistem vlasti, te pokušati da se novom energijom da novi impuls u Republici Srpskoj koju je vodio stabilno i održao u političkom smislu u prethodnih osam godina.

„Politička stabilnost mora biti domet svake vlasti, jer ako nje nema onda nema ničega drugog. Ključno pitanje je politička stabilnost, a za razne izazove, socijalne i ekonomske, zajedno sa ljudima koji budu činili strukturu vlasti SNSD će napraviti određene programe i sačiniti ono što je neophodno da bi se kretali dalje“, istakao je Dodik.

On je rekao da situacija u svakom smislu nije komotna, dodajući da se u regionalnom smislu mnogo situacija mijenja, zbog čega se moraju razumjeti svjetski procesi da bi Srpsku postavili na pravo mijesto.

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je naveo da će SNSD završiti razgovore sa HDZ-om sa kojim ima savezništvo od ranije i to proglasiti u četvrtak u Mostaru na zajedničkom sastanku.

„Tu ćemo naznačiti nekoliko važnih stvari, a to je da ćemo zajedno graditi sistem vlasti na nivou BiH i da ćemo sačekati rasplet u bošnjačkoj političkoj strukturi i vidjeti kako se kretati dalje. Očigledno je da će biti važno ko će činiti vlast u Federaciji BiH. SNSD i HDZ su snažan blok i mogu bitno da utiču na strukturisanje ostale popune u zajedničkim institucijama“, pojasnio je Dodik.

On je izrazio žaljenje što kandidat SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović nije pobijedila na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, istovremeno čestitajući Mladenu Ivaniću izbornu pobjedu za ovu poziciju.

„Imam određenih opaski na sve to, jer je činjenica da se bira srpski član Predsjedništva BiH i da je Ivanić u svom broju uknjižio 33.000 bošnjačkih glasova koji su ravnopravni i koje ne degradiramo. Politička činjenica je da je Cvijanovićeva pobijedila u srpskom glasačkom tijelu i da je Ivanić pobijedio sa glasovima Bošnjaka“, ukazao je Dodik.

On je rekao da nije moguće da SNSD ostane van parlamentarne većine na nivou BiH, jer su SNSD i HDZ nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na tom nivou.

Dodik je rekao i da se već od prvog dana nakon izbora znalo da je on pobijedio na izborima za predsjednika Srpske, navodeći da će ime mandatara za sastav nove vlade Srpske saopštiti na prvoj sjednici parlamenta Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se