14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Do ljepše kože i kose uz pomoć cvekle

Cvekla je odlična za krvnu sliku, ali ona može da bude veoma korisna i za vašu ljepotu.

Koža

Sok od cvekle sadrži nutrijente, koji djeluju magično na kožu, zato bi trebalo da ga pijete redovno. I to ne onaj iz tetrapaka, već svježe iscijeđen sok od cvekle eventualno razblažen sa malo vode ili čistim sokom od jabuke. Cvekla sprečava pojavu akni i bubuljica, ali, naravno, treba paziti i na ishranu i negu kože spolja.

Sok od cvekle možete i da nanosite na lice za hidrataciju, za uklanjanje mrtvih ćelija i mekoću.

S obzirom da ima moćne antioksidante, štiti kožu od preranog starenja, sprečava bore i linije. Likopen iz cvekle daje koži elastičnost i štiti je od sunčevih zraka.

Ako koristite cveklu kao masku za lice dobićete i blago ružičasto rumenilo na licu. Pomiješajte po jednu kašiku soka od mrkve i soka od cvekle i nanesite na lice uz pomoć vate. Ostavite da djeluje 10 minuta i operite, piše Prva.

Sok od cvekle možete dodati i u masku od gline da biste uklonili fleke sa lica i tamne tačkice.

Kosa

Sok od cvekle bogat je proteinima, kalijumom, fosforom, kalcijumom i vitaminima B i C – svi oni poboljšavaju cirkulaciju vlasišta i pospješuju rast kose. Sa njim možete riješiti problem peruti, suve ili masne kose. Ako ga pomiješate sa sirćetom (recimo pola-pola) i sa tim isperete kosu očistićete vlasište, ukloniti perut, pa čak i zaliječiti psorijazu.

Da biste promijenili boju kose, pomiješajte sok od cvekle sa kanom za kestenjastu boju, a ako želite crvenkast odsjaj kosu isperite čistim sokom od cvekle razblaženim sa vodom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se