18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Devenport: Privrženi politici širenja

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da EU ostaje privržena politici svog širenja i taj stav potvrdiće u Strategiji proširenja koja će biti objavljena 8. oktobra.

„Nova Komisija biće jednako privržena proširenju, imajući u vidu da je proširenje u središtu onoga čime će se baviti komesar /Johanes/ Han kao prioritetima. Uveren sam da će i u Strategiji proširenja članice ponoviti posvećenost proširenju“, rekao je Devenport tokom rasprave o temi „EU i njena periferija“ na Beogradskom bezbjednosnom forumu.

On je ocijenio da bi EU trebalo da radi na tome da Rusija ne doživljava politiku proširenja ili susjedstva kao ugrožavanje njenih interesa.

Šef tima Srbije u pregovorima sa EU o članstvu Tanja Miščević ocijenila je da zemlje zapadnog Balkana ne bi trebalo da se osjećaju kao periferija u odnosu na EU, prenose beogradski mediji.

Miščevićeva je naglasila da se na zapadnom Balkanu gleda na EU kao na model, a ne samo ekonomsku silu, te dodala da su u Uniji donekle zaboravljeni ideali na kojima je osnovana.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se