12 C
Zvornik
19. април 2024.

Danas totalno pomračenje Mjeseca

MOSKVA – Totalno pomračenje Mjeseca biće vidljivo danas na ruskom Dalekom istoku, Sibiru, Trans-Uralu, u Aziji, Sjevernoj Americi i Australiji, saopšteno je danas iz američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije /NASA/.

Ovo pomračenje Mjeseca, drugo ove godine, počeće danas u 10.00 po srednjoevropskom vremenu, a biće potpuno u roku od dva i po sata, navodi se u saopštenju.

Na zvaničnom sajtu NASA-e pomračenje će biti prenošeno uživo, a svi zainteresovani moći će da se uključe i postavaljaju pitanja stručnjacima.

Stanovnici ruskog Dalekog istoka, Sibira, SAD, istočne Australije i Kanade moći će da vide putpuno pomračenje Mjeseca, javlja agencija RIA „Novosti“.

Pomračenje Mjeseca događa se kada Zemlja, tokom kruženja oko Sunca, dođe između Sunca i Mjeseca. Usljed toga, planeta postavlja sjenku koja blokira sunčeve zrake koje se uobičajeno odbijaju od Mjeseca. Totalno pomračenje dešava se kada se savršeno preklope Zemlja, Mjesec i Sunce.

Mjesec će biti crvene boje zbog crvene i narandžaste boje koju raspršuje atmosfera, a ova pojava je poznata kao „krvavi Mjesec“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se