14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Danas 14 godina od petooktobarskih promjena

Na današnji dan navršava se 14 godina od petooktobarskih događaja, kada je nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije /DOS/ s vlasti otišao dotadašnji predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević.

Nakon što je Izborna komisija osporila pobjedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na predsjedničkim izborima 24. septembra 2000. godine, uslijedili su višednevni protesti širom Srbije, a 5. oktobra je na ulice Beograda izašlo više stotina hiljada ljudi.

DOS je ultimativno zatražio da Milošević do 5. oktobra u 15.00 časova prizna izbornu volju građana izraženu na saveznim, predsjedničkim i lokalnim izborima, insistirajući na tome da je Koštunica pobijedio već u prvom krugu.

Izborna komisija saopštila da je kandidat DOS-a osvojio 49 odsto glasova, zbog čega je najavljen naredni krug glasanja.

Građani su se svakodnevno okupljali, a uslijedio je i poziv na generalni štrajk koji je kulminirao protestom rudara u Kolubari.

Protest, koji je zatim održan u centru Beograda, bio je najmasovniji od početka devedestih godina, a u glavni grad su 5. oktobra došli organizovano i masovno ljudi iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji DOS.

Iako je policija nastojala da nekako zaustavi ili omete kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve su blokade na kraju bile probijene.

Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u više talasa, uslijedio je oko 15.00 časova, a paralelno je u više naleta došlo do napada na obližnju zgradu Radio-televizije Srbije, gdje je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na sprat.

Policija je pružila otpor, koji je na kraju slomljen, a Milošević se tokom narednog dana obratio javnosti i saopštio da je pretrpio izborni poraz, čemu je prethodio njegov razgovor s Koštunicom.

Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine, koji su zasijedali u „Sava centru“.

Tokom petooktobarskih nemira povrijeđeno je više od šezdeset građana, a dvoje je stradalo – Jasmina Jovanović koja je pala pod bager i Momčilo Stakić, koji je umro nakon srčanog udara.

Decembra iste godine održani su vanredni republički izbori.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se