18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Opozicija bi RS vratila u prošlost

BEOGRAD – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da bi, dolaskom na vlast opozicionog bloka, Republika Srpska bila vraćena u prošlost – politički i ekonomski dezorijentisana.

„Građanima se suštinski ne nude nove politike, niti novi politički subjekti koji učestvuju u izborima. Bili su na vlasti i oni, bili smo i mi, građani treba da uporede kako im je bilo tada i kako im je sada“, rekla je Cvijanovićeva za beogradski nedjeljnik „Svedok“.

Odgovarajući na pitanje da li je oslanjanje na glasove Bošnjaka taktika opozicionog bloka potpomognutog Sarajevom, kome je bitno da SNSD ne bude u vlasti, Cvijanovićeva je rekla da je činjenica da se i na ovim i na prethodnim izborima lider PDP-a Mladen Ivanić oslanjao na bošnjačke glasove.

„Činjenica je i to da je Ivanić u dosadašnjem političkom radu prevario i Srbe, i Hrvate, i Bošnjake, kao i sve politčke partije sa kojima je u vlasti sarađivao“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na to da je priča o udruženoj opoziciji u Republici Srpskoj „spin“ koji promovišu pojedini mediji koji djeluju u službi opozicije, ali i dijelova međunarodne zajednice  „koji ne žele da vide realnost u BiH o kojoj SNSD govori jasno i otvoreno već godinama“.

Podsjetivši da su jedini zajednički kandidati za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH oni koje je predložila koalicija SNSD – DNS – SP, Cvijanovićeva je naglasila da je to koalicija koja najduže traje, ne samo u BiH, nego na cijelom Balkanu.

Cvijanovićeva, koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, navela da Republiku Srpsku vidi kao otvorenu demokratsku zajednicu u kojoj i većinski srpski, kao i drugi malobrojni narodi, poštuju institucije i zakone Srpske i u kojoj mogu da ostvaruju sva prava.

Ona je naglasila da će njena ustavna dužnost, ako bude izabrana za srpskog člana Predsjedništva BiH, biti da predstavlja i štiti interese srpskog naroda i Republke Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da je njen politički moto „da treba da se dogovorimo kako da živimo, a da niko nikoga ne ugrožava“.

„Znam šta su politički, ekonomski i finansijski pritoriteti Republike Srpske i kako se u praktičnom i institucionalnom smislu može organizovati život u BiH, a da BiH ne bude neprijateljski nastrojena prema svojim građanima kao što je do sada bila“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je SNSD, dolaskom na vlast, spriječio dalji prenos nadležnosti, „a veoma je jasno da u slučaju već prenesenih nadležnosti i uspostavljanja novih institucija na nivou BiH one nisu donijele koncept koji je racionalniji efikasniji i jeftiniji, niti su podigle stepen unutrašnje kohezije“.

„Imamo samo jedan glomazni administrativni aparat sa 23.000 državnih službenika koji, upravo zahvaljujući prethodnoj Ivanićevoj vlasti, uživa prioritet u finansiranju iz indirektnih prihoda, a onda tek ono što ostane nepotrošeno odlazi u entitete koji su zaduženi i u čijoj su nadležnosti zdravstvo, prosvjeta, policija, privreda, poljoprivreda, energetika, infrastruktura i sva socijalna sfera“, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala i da će jedan od političkih prioriteta, kada stupi na tu dužnost, biti „vraćanje nadležnosti tamo gdje one po Ustavu pripadaju, jer mnoge stvari funkcionišu na nivou BiH mimo ustavne raspodjele nadležnosti“.

Kada je riječ o eventualnom formiranju hrvatskog entiteta u BiH, Cvijanovićeva je istakla da Hrvatski narod ima pravo da definiše svoje političke ciljeve i to može da bude treći entitet, uz preduslov da bilo kakve promjene ne mogu da se dešavaju na štetu Republike Srpske – u teritorijalnom, administrativnom, političkom i ekonomskom smislu.

Ona je izrazila očekivanje da će koalicija oko SNSD-a imati stabilnu parlamentarnu većinu koja će joj omogućiti da, kao već provjerena funkcionalna koalicija, formira stabilnu Vladu kako bi završili započete projekte i dalje jačali poziciju Republike Srpske.

Ističući da su promjene „vlasništvo SNSD-a“, Cvijanovćeva je podsjetila da je ta stranka od kada je došla na vlast 2006. godine, između ostalog, povećala penzije i plate za 100 odsto.

„Republika Srpska se za vrijema naše vlasti gradila i razvijala. Cijela zemlja, svaki grad, zahvaljujući našim intervencijama imaju bolju infrastrukturu i uslove za život nego što je to bilo u vrijeme Ivanićevog mandata kao predsjednika Vlade Republike Srpske“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je, osim javnih investicija, omogućena i realizacija brojnih privatnih investicija, kao što su dvije velike termoelektrane, čija je gradnja u toku i od kojih je svaka vrijedna više od 550 miliona evra.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se