9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Centar će raditi puno radno vrijeme

SARAJEVO – Centar Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH /BHDCA/ u sarajevskom naselju Nedžarići radiće puno radno vrijeme pet dana, a tehnika i kontrolori letenja 24 sata svih sedam dana, najavio je danas ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Hadžić je naglasio da je preuzimanje kontrole vazdušnog prostora proces koji po fazama verifikuje i odobrava Eurokontrol, te da je preuzimanje kontrole neba počelo i prije 1. oktobra.

Prema njegovim riječima, finalna faza tranzicije počela je 15. septembra i trajaće do kraja novembra, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je naveo da je u toku konverzija kontrolora letenja BiH na lokalni sistem i karakteristike vazdušnog prostora, te da se počelo sa operacijama sa smanjenim kapacitetom.

„Za sistem kontrole letenja utrošeno je oko 38 miliona KM. Od toga, oko 34 miliona KM osigurana su kreditnim sredstvima EBRD-a, a pet miliona KM je iz budžeta BHDCA“, rekao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, sva instalisana oprema uspješno je testirana u saradnji sa susjednim pružaocima usluga.

„Što se tiče finansijske dobiti, do kraja 2016. godine očekivana dobit je oko 165 miliona KM“, kaže Hadžić.

Prema njegovim riječima, BHDCA, kao neprofitna agencija, dužna je da sredstva pravda Eurokontrolu i namjenski ih troši za opremu i školovanje zaposlenih koji rade na poslovima pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi.

„Naznačena sredstva ne mogu se trošiti za druge namjene. Korist zemlje se ogleda u plaćanju režija, PDV-a i carina na svu opremu i usluge koje uvozi agencija, te angažovanjem lokalnih firmi za operativne troškove“, rekao je Hadžić.

Tehničko osoblje školovalo se na osnovu ugovora o nabavci i instalaciji opreme, dok se operativno osoblje /kontrolori letenja/ školuju na lokalnom simulatoru u Mostaru.

NJihovim prelaskom u Sarajevo, Centar u Nedžarićima započeće inicijalne operacije o čemu će javnost na vrijeme biti obaviještena.

Eurokontrol je 13. avgusta zvanično objavio početak tranzicionog perioda kontrole BiH nad sopstvenim nebom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se