13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Bugarski ambasador u posjeti opštini Zvornik

ZVORNIK – Njegova ekselencija ambasador Republike Bugarske u BiH Angel Aleksandrov Angelov razgovarao je danas sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem o poplavama koje su se desile u maju i avgustu, te o mogućnosti uspostavljanja bratskih odnosa između naše i slične opštine u Bugarskoj.

– Bugarska Vlada je donirala određena sredstva na Donatorskoj konferenciji u Briselu i u Zvornik koji je dosta stradao u poplavama smo došli da se upoznamo sa prioritetnim projektima i da li mi možemo da ublažimo posljedice nakon poplava. Na pravom smo putu i skoro da smo našli određeni projekat, ali kad sve bude završeno, onda ćemo izaći u javnost. Vjerujem da ćemo taj naš projekat realizovati sa opštinom Zvornik, a to će uključiti i sistem Etička linija koji se bavi antikorupcijom i time ćemo pokazati da, kad je riječ o donatorskoj pomoći nema korupcije – rekao je Angelov.

On je istakao da je drugi razlog posjete da se pokušaju otvoriti građani ove dvije države jedni prema drugima, te da opština Zvornik sa nekom opštinom u Bugarskoj uspostavi saradnju i bude u nekom obliku bratskih odnosa

Načelnik Stevanović se zahvalio ambasadi Republike Bugarske i ambasadoru na posjeti, izrazivši očekivanje da će biti nastavljena dobra uzajamna saradnja.

– Mi smo razgovarali o nekoliko projekata koje bi smo kandidovali za pomoć Vlade Bugarske, a govorili smo uglavnom o nekoliko presječenih putnih pravaca na našoj opštini i mi ćemo kandidovati te projekte, a opreznost našeg gosta je razumljiva, ne želi da kaže bilo šta što još nije konačno. Drugi dio razgovora je da pokušamo Zvornik da približimo nekom sličnom gradu u Republici Bugarskoj s kojim bi smo najprije ušli u razmjenu posjeta i informacija. Želimo da nađemo nekoga ko već ima iskustva u saradnji sa predpristupnim fondovima Evropske Unije, kako bi smo sutra, potpisom Povelje o bratimljenju imali prijatelje koji bi nam ukazali na eventualne greške i propuste i na put koji su sami morali proći kako bi postali dio EU – istakao je Stevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se