15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Bowen terapeutska tehnika i sportisti

U današnje vrijeme pred sportiste se stavljaju sve veći zahtjevi u pogledu postizanja takmičarkih rezultata i granice njihove fizičke forme se sve više pomjeraju počevši već od mlađih kategorija odnosno djece, pa sve do profesionalnih sportista. Pri tome od njihove fizičke pripreme značajno zavisi ne samo takmičarski rezultat, već i zdravlje sportiste.

Snaga, brzina i izdržljivost su osnovne karakteristike svakog sporta, a fleksibilnost određuje koliko će sportista moći efikasno da primjeni svoje motoričke sposobnosti.

Bowen tretmani kod sportista mogu da se primjenjuju u svim godišnjim ciklusima treninga: u pripremnoj fazi (odn. predsezoni) tokom podizanja osnovne fizičke forme, razvoja motoričkih sposobnosti i razvoja opšte kondicije, zatim tokom takmičarske faze – prije i nakon takmičenja ili treninga i u prelaznoj fazi koja za cilj ima uklanjanje zamora i relaksaciju sportiste u biološkom i psihološkom smislu.

Takođe, primjena Bowen tretmana pre važnih takmičenja može smiriti predstartnu nervozu.

U predsezoni tokom kondicionih priprema koje su usmjerene na povećanje kardiovaskularne izdržljivosti, snage i fleksibilnosti, primjena redovnih Bowen tretmana pomaže da se poboljša postura-držanje tijela, pomaže u postizanju stabilnosti i balansa tijela tokom pokreta, poboljšava disanje i dopremanje kiseonika do tkiva tokom fizičkih napora. Takođe, Bowen tretmani mogu da prekinu loše navike spavanja, da poboljšaju kvalitet odmora i da dovedu do povećanja nivoa energije. Bowen tretmani se, ukoliko je potrebno, kombinuju sa posebnim trenažnim programom za ranije nastale povrede kako bi se one u potpunosti sanirale prije početka takmičarske faze.

[quote arrow=“yes“ align=“right“]

Povezani članci:

[/quote]

Bowen tretmani, kada se primenjuju tokom takmičarske faze, prije ili posle takmičenja/treninga povećavaju elastičnost i gipkost mišića, poboljšavaju pripriocepciju i povećavaju obim pokreta u zglobovima. Poboljšavaju se funkcionalna svojstva nervno-mišićnog i humoralnog sistema u pogledu kontrole pokreta, poboljšava se koordinacija pokreta i telo sportiste se dovodi u neuro-mišićni balans. Samim tim se povećava učinak sportiste i sprečava se pojava neprijatnih grčeva i bolova koji se mogu javiti nakon napornih fizičkih aktivnosti. Bowen tretman kada se primeni u periodu od nekoliko sati posle takmičenja/treninga ubrzava oporavak organizma: pomaže relaksaciju mišića, ubrzava uklanjanje otpadnih produkata metabolizma odnosno mlečne kiseline iz aktivnih mišića, krvi i tkivne tečnosti i skraćuje vrijeme oporavka. Bowen pokreti djeluju na eventualne promjene u napetosti tkiva i inflamatorne promjene prije nego što nastane povreda, a takođe sanira manje povrede pre nego što one počnu da predstavljaju problem sportisti.

Bowen tretmani se primenjuju i u prelaznoj fazi kada je neophodno da se ukloni zamor i da se sportista oporavi od napornih takmičenja.

SPORTSKE POVREDE

Bowen terapeutska tehnika u svijetu postaje priznata kao tehnika koja obezbjeđuje brz i trajan oporavak od sportskih povreda. To se odnosi na osobe koje se rekreativno bave sportom, na profesionalne sportiste, kao i na decu sportiste. Nedavno sprovedene studije pokazuju da ukoliko se posveti pažnja faktorima rizika koji mogu da doprinesu nastanku sportskih povreda, posebno među mladim sportistima, one se mogu smanjiti i do 50%. Između ostalog, faktori rizika za nastanak sportskih povreda obuhvataju prethodne povrede, lošu kondiciju, anatomske anomalije, neravnomjernu snagu mišića-mišićni disbalans, nedovoljnu fleksibilnost, a kada su u pitanju djeca i intenzivan rast. Bowen tretmani svojim djelovanjem na navedene faktore rizika mogu da pomognu u prevenciji sportskih povreda.

sport trčanje džogingSportske povrede između ostalog nastaju uslijed dejstva spoljašnje sile u kontaktnim sportovima gdje su česti dueli među sportistima (kao što su fudbal, rukomet, košarka, ragbi), zatim zbog nedovoljnog zagrijavanja i istezanja pred fizičku aktivnost što može da ima kao posledicu mikrorupture mišića i stvaranje ožiljaka (mišićna vlakna se pretvaraju u vezivno tkivo), pa mišić postaje neelastičan i sklon povredama. Takođe, povrede mogu da nastanu zbog pretreniranosti, kraćeg trajanja odn. nedovoljnog oporavka od treninga, takmičenja, povreda, itd.
Bowen pokreti se mogu primeniti na samoj utakmici/takmičenju u slučaju akutne povrede mekih tkiva (pa čak i na samom terenu) čime se odmah smanjuju bol i inflamatorni odgovor tkiva. Ipak, kod akutnih povreda kao što su istegnuća, uganuća, kontuzije, frakture sa jakim bolovima, otok, osjetljivost, slabost, nesposobnost korišćenja povređene regije UVIJEK je važno potražiti medicinsku pomoć odmah nakon povrede.

Ukoliko dođe do povrede važno je da se Bowen tretman primjeni što ranije kako bi se smanjio bol i kako bi se inflamatorni odgovor tkiva ograničio na mesto povrede. Bowen pokreti primjenjeni u inflamatornoj fazi zarastanja svojim djelovanjem na receptore za bol (nociceptore) efikasno smanjuju bol i zapaljenski odgovor tkiva. Na mestu povrede medijatori zapaljenja povećavaju propustljivost ćelijske membrane i izazivaju vazodilataciju i ukoliko se zapaljenski odgovor tkiva ne ograniči, može da komprimuje okolno tkivo i da proširi obim povrede (i da produži proces oporavka). Primjenom Bowen pokreta, ograničava se inflamatorni odgovor tkiva, otok koji se razvija je manji, ubrzavaju se cirkulacija i limfotok i eliminacija medijatora inflamacije. Takođe, zaštitni spazam mišića i fascije je manji i zaustavlja se dodatno smanjenje obima pokreta. U fazi reparacije ubrzava se stvaranje kolagena i čvrstog ožiljka, a u fazi remodelovanja ubrzava se paralelno postavljanje kolagenih vlakana što daje elastičnost i bolju rastegljivost ožiljnom tkivu.

Tokom faze rehabilitacije započinje obnavljanje funkcije mišića, odnosno potrebno je da se ponovo uspostavi neuro-mišićna kontrola pokreta. Bowen tretmani zajedno sa propisanim vježbanjima pomažu da se povrati obim pokreta zglobova ili mekog tkiva i da im se poboljša fleksibilnost.

Takođe, poboljšavaju se propriocepcija i posturalna stabilnost i sportista brže vraća mišićnu snagu i izdržljivost. Bowen tretmani povećavaju brzinu oporavka sportiste nakon povrede i značajno smanjuju mogućnost ponovnog povređivanja.

Više o Bowen tehnici pročitajte na ovom linku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se