23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bosić Krajišniku: Dodik slabi SDS, a ko mu pomaže?

Mislio sam da smo se dogovorili da na sastanku ne otvarate pitanje vezano za rezultate izbora na način kako je bilo predviđeno dnevnim redom, dok se ne sastanemo i zajedno analiziramo rezultate. Nažalost, čuo sam da je vođena rasprava uz žestoke napade i kritike SDS-a i mene lično.

Glavna poruka je, kako sam shvatio, da je SDS doživio težak poraz, iako to nije tačno, piše na početku pisma Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, Momčilu Krajišniku. Pismo je objavila BN Televizija i ono zapravo otvara pitanje postavljeno još prije kampanje: da li je Krajišnikov angažman imao za cilj podršku SDS-u ili SNSD-u Milorada Dodika, piše Oslobođenje.

Greške i ljudi

– Sada mi je jasno šta je u pozadini čitave te priče. Dodik već danima najavljuje smjene rukovodstva SDS-a i Vi ste upravo trebali biti inicijalna kapisla tog plana. Vaša i izjava Dragana Mićića data medijima je upravo na tom tragu. Tačno je da sam ja pravio i greške u vođenju stranke, jer niko nije idealan. Jedna od tih grešaka je bila i da insistiram da se i “vaši“ ljudi nađu na listama SDS-a. Oni koji su dobili mali broj glasova građana sada su izuzetno glasni u optužbama na moj račun, jer neće da prihvate da se vrijeme ne može vratiti unazad i da je njihov ugled u narodu, u najmanju ruku, problematičan, piše Bosić i nastavlja: „Sve što sam radio u svom mandatu kao predsjednik stranke, radio sam da ojačam posrnulu stranku i povratim joj snagu koju je bila izgubila, između ostalog, i zbog hipoteka i iz vremena Vaših članova. Na tom putu je bilo mnogo onih koji su stranku vukli za noge, a među njima je bilo dosta onih koji su učestvovali na vašoj Skupštini. Dodikova namjera jeste da oslabi političku konkurenciju, a posebno SDS, jer je svjestan da ga čeka teško vrijeme, pošto dolaze na naplatu posljedice loše politike iz prethodnih mandata. Nažalost, Vi mu aktivno pomažete u tom planu“.

– Ubijeđen sam da inicijativa da SDS treba da ide zajedno sa SNSD-om u vlast, znači dugoročno propast za našu stranku. Vaše aktivnosti i kontakti sa Dodikom mu daju za pravo da tvrdi da će novo rukovodstvo SDS-a sarađivati sa njim, kategoričan je Bosić. „Vjerujem da shvatate da samo organi SDS-a imaju pravo i mogućnost da određuju politiku i rukovodstvo stranke. Svakako da svi mogu da iznesu svoje mišljenje, ali nemojte očekivati da će bilo koja nevladina organizacija u kojoj su članovi Milorad Dodik i Dragan Kalinić imati uticaja na to. Svi koji su članovi SDS-a imaće prostor da diskutuju i učestvuju u odlukama na organima stranke koji će se baviti temom proteklih izbora i sprovesti redovne unutarstranačke izbore koji sada slijede. Nadam se da će stranka doživjeti dalje podmlađivanje i uvođenje novih generacija u politički život, jer je to jedini put da joj obezbijedimo budućnost. Ne shvatam ljude koji ne žele da prepuste svojoj djeci da vode stranku i Republiku Srpsku, čak ni onda kada zbog godina ne mogu da donose najracionalnije odluke, kaže on.

Čiji je SDS

Predsjednik SDS-a kaže u pismu i kako želi da „oni koji odlaze, zbog svoje sujete i ličnih interesa ne rade na štetu SDS-a, kao što je to do sada bio slučaj“, te ističe da Srpska demokratska stranka nije ničije privatno vlasništvo da bi mogao da polaže pravo na nju. Ona je vlasništvo članova stranke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se