24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Bjeloglavi sup vraćen u Sedlare

TREBINJE – Bjeloglavi sup, autohtona ptica koja sve više odumire na prostorima cijele Evrope, vraćen je u Sedlare, staro stanište u Popovom polju gdje je za ovog „čistača prirode“ sagrađen veliki kavez, saopšteno je iz Biološko-istraživačke organizacije „Južnjačko plavo nebo“ iz Trebinja.

U saopštenju se navodi da je ovim činom program obnavljanja kolonija bjeloglavih supova u Hercegovini ušao u konkretnu fazu.

„Mladi bjeloglavi sup, koji je simbolično nazvan `Dušan Silni`, pronađen je u okolini Bratunca i, zahvaljujući dojavi mještana i brzoj intervenciji stručnjaka iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, ptica je smještena na adekvatan nači“, kaže Duško Toholj, izvršni direktor Biološko-istraživačke organizacije „Južnjačko plavo nebo“.

On napominje da su pticu odmah prebacili u Centar za reintrodukciju i smještaj bjeloglavih supova u selu Sedlari, jedini takav u Republici Srpskoj.

Toholj ističe da još nije proradio program planskog doseljavanja supova iz Srbije u Hercegovinu, ali da imaju obećanja da će se to desiti početkom sljedeće godine.

Projekat obnavljanja kolonija bjeloglavih supova u Hercegovini razvija se u saradnji Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Biološke istraživačke organizacije „Južnjačko plavo nebo“.

Bjeloglavi sup je vrsta jastreba koji se hrani uginulim životinjama, čime se sprečava širenje zaraza i na taj način se vrši „prirodna reciklaža“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se