8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

BiH i samoproglašeno Kosovo prednjače u regrutaciji džihadista

BEOGRAD – BiH i Kosovo prednjače u regrutaciji džihadista sa Balkana, koji je postao jedan od glavnih oblasti u Evropi odakle se regrutuju borci za Islamsku državu i druge radikalne grupe na Bliskom istoku, piše njemački dnevnik „Zidojče cajtung“.

List navodi da je u ratovima na Bliskom istoku poginulo više od 40 lica sa Kosova i više od 30-oro iz BiH, gdje, kako piše, živi 40 odsto muslimana.

Veza sa radikalnim islamom u BiH, kako napominje njemački dnevnik, postoji još od rata, početkom 90-tih godina prošlog vijeka, kada su „dolazili muslimani iz cijelog svijeta da bi svojoj braći po vjeri pomagali u borbi protiv Srba“.

„Islamske fondacije, često sa saudijskim novcem, proteklih godina pojačano su se angažovale u Bosni. Neka sela, kao što je Gornja Maoča, važe za islamsku tvrđavu“, piše „Zidojče cajtung“.

Pozivajući se na zvanične procjene bezbjednosnih službi u BiH, list navodi da je broj radikalnih islamista u BiH prije nekoliko godina procijenjen na više od 3.000 ljudi i da postoje indicije da je do 340 islamista iz BiH ratovalo za Islamsku državu ili druge radikalne grupe u Siriji ili Iraku.

„Zidojče cajtung“ piše da „i na Kosovu, kao i u drugim siromašnim balkanskim zemljama sa visokom stopom nezaposlenih, raste uticaj radikalnih snaga“ i da je, prema procjenama kosovske bezbjednosne službe i američke CIA, u ratovima na Bliskom istoku bilo 150 lica.

List navodi da u Siriji i Iraku ratuje i 140 osoba iz Albanije, 30 iz Crne Gore i 20 iz Makedonije.

Prema navodima ovog lista, osim Balkana, za ratove na Bliskom istoku regrutuju se i i džihadisti iz zapadnih zemalja sa brojnom muslimanskom manjinom, kao što su Francuska, Belgija i Engleska.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se